Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gezondheid van schapen

gezondheid van schapen

Een gezond schaap haalt twaalf tot vijftien keer per minuut adem, heeft een pols van 70 tot 90 slagen per minuut en een temperatuur tussen de 38,5 en 40 graden.

Schapen moeten goed op gewicht zijn. Dat is voor elk ras verschillend. Als ze een dikke vacht hebben, kun je moeilijk zien of een schaap te licht of te zwaar is.
Je kunt wel voelen of een schaap te dik of te mager is. Is de ruggenwervel duidelijk voelbaar, dat wil zeggen: kun je deze met duim en wijsvinger vastpakken, dan is het schaap te mager. Je voelt dan ook heel duidelijk de dwarsuitsteeksels van de ruggenwervel. Deze voelen scherp aan. Voel je helemaal geen ruggenwervel, loopt er een vetkuiltje over de ruggenwervel en voel je ook helemaal geen dwarsuitsteeksels, dan is een schaap te dik.

Aan het gedrag van schapen kun je vaak al zien of er iets aan de hand is. Veranderingen in het normale gedrag kunnen het begin zijn van een ziekte. Let goed op als een schaap zich afzondert van de kudde. Ook aan de vacht kun je soms zien of een schaap iets mankeert. De vacht moet schoon, glanzend en een beetje vettig zijn. Heeft het schaap een vieze kont, maak deze dan schoon en laat de mest onderzoeken op wormen. Oorzaak van te dunne mest kan ook zijn dat het schaap teveel eiwit krijgt (vers gras) en te weinig structuurrijk voer (hooi). Gaan de schapen naar een verse wei met veel gras, dan kunnen ze ook tijdelijk te dunne mest hebben. 


Schapenvoer

Schapen kunnen verschillende ziekten krijgen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen besmettelijke dierziekten met min of meer ernstige economische gevolgen en overige dierziekten. Ook zijn er nog de zogeheten zoönosen , ziekten die ook besmettelijk zijn voor de mens, zoals brucellose, listeriose en zere bekjes.
Enkele ziekten, zoals schapen- en geitenpokken en pest van kleine herkauwers, komen (nog) niet voor in Nederland.
Sommige ziekten, zoals mond- en klauwzeer , zijn Aangifteplichtige dierziekten .

Let op bij het importeren van dieren uit andere contreien. Schapen kunnen ziektekiemen bij zich dragen van exotische ziektes als Pest bij schapen en geiten (PPR)|PPR, maar ook CL. Plaats schapen die je aanvoert altijd gedurende twee weken in quarantaine, op een plek waar geen contact met andere dieren mogelijk is.

Overzicht van schapenziekten en aandoeningen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier