Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Paarden

Nederlanders zijn gek op paarden en pony's. Ons land is het dichtstbevolkte paardenland van de wereld. Er wordt zelfs gesproken over de 'verpaarding' van het boerenlandschap. Naar schatting zijn er in Nederland rond de 450.000 recreatie- en sportpaarden.

Die populariteit van paarden en pony's is niet zo vreemd. Het zijn echte mensenvrienden. Dat maakt ze geschikt voor allerlei doelen, van gezelschapsdier tot natuurgrazer en van trekdier tot dressuur- en topsportpaard. Hoewel over dat laatste steeds vaker kritische geluiden te horen zijn. Bij de africhting en training van paarden kan door het gebruik van allerlei hulpmiddelen het welzijn van deze dieren in de knel komen.

Bij het houden van paarden en pony's komt heel wat kijken. Paarden hebben een paardenwei en een (schuil)stal nodig, en een menu dat op het ras en het te verrichten werk is afgestemd. De verzorging kost tijd en geld, en je moet alert zijn op gezondheidsproblemen. Als je een paard koopt kom je ook voor kosten van hoefsmid, verzekering, inentingen en andere diergeneeskundige handelingen te staan.

Heb je weinig ervaring? Kies dan voor een ouder paard dat goed getraind is. Hou er wel rekening mee dat een getraind paard meestal iets duurder is dan een jong, ongetraind paard. 
Heb je veel ervaring? Dan kan je er zelf voor kiezen om een jong paard te beleren. Dit echter niet gemakkelijk en zonder risico. Zoek daarom hulp bij mensen die er verstand van hebben.
Kies je een merrie? Hou er dan rekening mee dat vrouwelijke dieren vaak wat onvoorspelbaar kunnen reageren.
Kies je een ongecastreerde hengst? Hou er dan rekening mee dat deze dieren een sterk karakter hebben. Ze zijn niet al te gemakkelijk in de omgang.
Een ruin is over het algemeen wat rustiger van aard.

Paarden hebben gezelschap van soortgenoten nodig om zich te kunnen uitleven in soorteigen groepsgedrag. En net als voor eigenaren van andere landbouwhuisdieren gelden ook voor paardenhouders allerlei wetten en regels. Zo zijn paardenhouders verplicht hun dieren te chippen en moeten ze over een paardenpaspoort beschikken.

Informatie per thema:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier