Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Paarden

Nederlanders zijn gek op paarden en pony's. Ons land is het dichtstbevolkte paardenland van de wereld. Er wordt zelfs gesproken over de 'verpaarding' van het boerenlandschap. Naar schatting hebben we rond de 450.000 recreatie- en sportpaarden rondlopen.
Die populariteit van paarden en pony's is niet zo vreemd. Het zijn echte mensenvrienden. Dat maakt ze geschikt voor allerlei doelen, van gezelschapsdier tot natuurgrazer en van trekdier tot topsportpaard.

Bij het houden van paarden en pony's komt echter heel wat kijken. Paarden hebben een paardenwei en een (schuil)stal nodig, en een menu dat op het ras en het te verrichten werk is afgestemd. De verzorging kost tijd en geld, en u moet alert zijn op gezondheidsproblemen.


Wil je weten waar je op moet letten bij je paarden? Lees dan het boek ''Paardsignalen'' van Menke Steenbergen en Jan Hulsen. Aanbevolen door de redactie van Levende Have. Te koop bij bol.com.

Paarden hebben gezelschap van soortgenoten nodig om zich te kunnen uitleven in soorteigen groepsgedrag. En net als voor eigenaren van andere landbouwhuisdieren gelden ook voor paardenhouders allerlei wetten en regels. Zo zijn paardenhouders verplicht hun dieren te chippen en moeten ze over een paardenpaspoort beschikken.

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have wil kleinschalige paardenhouders en hobbyisten die overwegen paarden te gaan houden praktische informatie geven op allerlei gebied. Veel van deze informatie is ook terug te vinden in de glossy Paard & Welzijn, twaalf manieren om van je paard te houden (een uitgave van de Stichting Levende Have).

Klik hier voor de glossy paard en welzijn

Informatie per thema:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier