Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ezels

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Ezels

Ezels behoren tot de familie van de paardachtigen en zijn genetisch ook zeer verwant aan paarden, maar verschillen op een aantal onderdelen. Ze hebben langere oorschelpen, een dikker hoofd, en korte manen.
Anders dan paarden hebben ezels geen zwilwratten aan de achterbenen. Ook groeien ezelhoeven op een andere manier aan dan paardenhoeven.
Nog een verschil: ezels hebben meer een vechtrespons - ze gaan naar  de ''vijand'' toe - terwijl paarden geneigd zijn op de vlucht te slaan.

Hoewel ezels van oudsher hebben geleefd in een subtropisch klimaat, kunnen ze zich goed aanpassen aan Westeuropese weersomstandigheden. Maar is het nat en koud, dan voelen ezels zich niet zo prettig en willen ze kunnen schuilen. Hun vacht biedt ze minder bescherming dan bijvoorbeeld die van een paard. 

Ezels staan bekend als dom en koppig, maar dat gedrag is altijd het gevolg van een slechte behandeling. Een ezel vraagt om een consequente aanpak. Het gebruik van geweld heeft een averechts effect.

Voor ezels geldt dezelfde regelgeving als voor paarden. Zo moeten ze gechipt worden en een paspoort hebben. Ezels kunnen heel goed samen met andere ezels worden gehouden, maar anderssoortige grazers worden verjaagd.
Nederland telt naar schatting 8.000 tot 10.000 ezels.

Op deze website staat veel informatie voor kleinschalige houders van ezels en hobbyisten die overwegen ezels te gaan houden.. In de bijlage vind je een ezelbijsluiter.

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kun je steeds verder navigeren in het kennisnetwerk.

Ben je op zoek naar een ezel? Informeer dan eens bij de Ezelvriend.

Informatie per thema:

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier