Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ezels

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Ezels

Ezels behoren tot de familie van de paardachtigen en zijn genetisch ook zeer verwant aan paarden, maar verschillen op een aantal onderdelen. Ze hebben langere oorschelpen, een dikker hoofd, en korte manen.
Anders dan paarden hebben ezels geen zwilwratten aan de achterbenen. Ook groeien ezelhoeven op een andere manier aan dan paardenhoeven.

Hoewel ezels van oorsprong Afrikaanse dieren zijn en van oudsher hebben geleefd in een subtropisch klimaat, kunnen ze zich goed aanpassen aan Westeuropese weersomstandigheden. Maar is het nat en koud, dan voelen ezels zich niet zo prettig en willen ze kunnen schuilen. Hun vacht biedt ze minder bescherming dan bijvoorbeeld die van een paard. 

Ezels zijn zeer intelligente dieren en vormen onderling sterke relaties. Ze kunnen veel leren. Ze staan bekend als dom en koppig, maar dat gedrag is altijd het gevolg van een slechte behandeling. Een ezel vraagt om een consequente aanpak. Het gebruik van geweld heeft een averechts effect. In geval van gevaar vertonen ze subtiele vluchtneigingen, maar ze kunnen ook ''bevriezen'' of vechtneigingen vertonen. Belangrijk om te weten is dat ezels behoorlijk stoïcijns (onaangedaan, onbewogen, lijdzaam) kunnen zijn: subtiele gedragsveranderingen kunnen duiden op ernstige ziekte.

Voor ezels geldt dezelfde regelgeving als voor paarden. Zo moeten ze gechipt worden en een paspoort hebben. Ezels kunnen heel goed samen met andere ezels worden gehouden, maar anderssoortige grazers worden verjaagd.
Nederland telt naar schatting 8.000 tot 10.000 ezels.

Op deze website staat veel informatie voor kleinschalige houders van ezels en hobbyisten die overwegen ezels te gaan houden. Voor wie wil beginnen met ezels, maar ook voor de houders met ervaring is er het handboek The clinical companion of the donkey. Een gratis uitgave van de Donkey Sanctuary.

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kun je steeds verder navigeren in het kennisnetwerk.

Ben je op zoek naar een ezel? Informeer dan eens bij de Ezelvriend.

Informatie per thema:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier