Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verzorging van ezels

verzorging van ezels

Ezels moeten geregeld worden verzorgd aan hun hoeven, vacht en gebit. De verzorging van de ezel begint met het omdoen van een halster. De ezel moet leren stil te staan, zodat de verzorger geregeld de hoeven, vacht en het gebit kan inspecteren.

Voor het bekappen van de hoeven en de controle van het gebit kan het best een beroep worden gedaan op een smid en een tandarts met verstand van ezels. Bij de verzorging van de ezel horen ook de jaarlijkse inentingen tegen tetanus en influenza en het gebruik van ontwormingsmiddelen na mestonderzoek.

Van belang is te weten dat een ezel een gemiddelde lichaamstemperatuur heeft van 37,1 graden. Het gewicht van de ezel kan met behulp van een eenvoudige methode berekend worden. Zo is een ezel met een schofthoogte van 110 cm en een borstomvang van 120 cm goed op gewicht bij circa 180 kg. Donkey Sanctuary in Engeland heeft een tabel ontwikkeld waarmee van elke ezel het gewicht kan worden bepaald. De berekening gaat voor volwassen ezels als volgt: 0,0252 x (schofthoogte x 0,24) x (borstomvang x 2,5). Voor ezels onder de twee jaar geldt een andere berekening. Meer hierover in de ''Clinical companion of the donkey'', gratis te bestellen bij de Donkey Sanctuary.

Vliegen kunnen in de zomer erg hinderlijk zijn. Voorkom dat ze de ogen van de ezel ernstig gaan irriteren door gebruik te maken van een insectenwerende spray, door het hoofd van de ezel af te dekken met vliegengaas en door in de stal een donkere plek te creeren, waar de ezel zich kan terugtrekken.

Wondjes trekken vliegen aan. Smeer schuurplekken aan de voorbenen in met een zalf die niet irriterend is voor de ogen. De ezel zal immers met het hoofd geregeld over de schuurplekken wrijven.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier