Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varkens

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Varkens

Varkens zijn sociale, gevoelige, aanhankelijke, grappige, communicatieve, intelligente en zindelijke dieren. Geen wonder dat er steeds meer kleinschalige varkenshouders zijn. Naar schatting leven er in Nederland inmiddels rond de 15.000  tot 20.000 hobbyvarkens. Er komen ook steeds meer kleinschalige varkenshouderijen, die deze dieren houden voor de productie van vlees.

Bij het houden van varkens komt wel heel wat kijken. Varkens hebben gezelschap van soortgenoten nodig en een passende huisvesting. Ze moeten de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen, zoals wroeten in de grond en zoelen in een modderbad. Voldoende beweging is ook belangrijk. Verder hebben ze goede voeding en verzorging nodig. Het is verstandig twee keer per jaar de dierenarts langs te laten komen voor vaccinatie tegen vlekziekte en schurft. Varkens die buiten lopen hebben een verhoogd risico op spoelwormen


(advertentie)

hobbyfarming

Verder is het houden van varkens gebonden aan allerlei regels. De belangrijkste regel is dat ze geregistreerd worden en geidentificeerd met oormerken.
Als een varken dood gaat, moet je de Rendac bellen. Dit bedrijf is er speciaal voor het afvoeren van dode varkens, schapen, runderen, geiten en paarden. Voor meer informatie, klik op destructie.

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have wil kleinschalige varkenshouders en hobbyisten die overwegen varkens te gaan houden praktische informatie geven op allerlei gebied. Daarvoor is een speciale varkensbijsluiter uitgegeven (zie bijlage). Voor uitgebreidere informatie kunt u op deze site terecht. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kun je steeds verder navigeren in het kennisnetwerk. Onderaan de afzonderlijke wiki's kun je altijd weer terugkeren naar eerder bezochte wiki's.

Minivarkens
In opkomst is het minivarken. We krijgen nogal eens vragen of deze minivarkens ook in huis kunnen worden gehouden. In het artikel ''Kun je een minivarken in huis houden?'' lees je hier meer over.

Heb je zelf varkens en heb je hier een vraag over? ga naar de vraagbaak

Informatie per thema:

Onderstaande infographic is gemaakt door hobbyvarkenvereniging.nl

Infographic varkens

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier