Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Varkens

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Varkens

Varkens zijn sociale, gevoelige, aanhankelijke, grappige, communicatieve, intelligente en zindelijke dieren. Geen wonder dat er steeds meer kleinschalige varkenshouders zijn. Naar schatting leven er in Nederland inmiddels rond de 15.000  tot 20.000 hobbyvarkens. Er komen ook steeds meer kleinschalige varkenshouderijen, die deze dieren houden voor de productie van vlees.

Bij het houden van varkens komt wel heel wat kijken. Varkens hebben gezelschap van soortgenoten nodig en een passende huisvesting. Ze moeten de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen, zoals wroeten in de grond en zoelen in een modderbad. Voldoende beweging is ook belangrijk. Dat betekent dat varkens naar buiten moeten kunnen.

Het is verstandig twee keer per jaar de dierenarts langs te laten komen voor vaccinatie tegen vlekziekte en schurft. Varkens die buiten lopen hebben een verhoogd risico op spoelwormen.

Verder is het houden van varkens gebonden aan allerlei regels. De belangrijkste regel is dat ze geregistreerd worden en geïdentificeerd met oormerken. Je hebt een zogeheten UBN nodig.
Als een varken dood gaat, moet je de Rendac bellen. Dit bedrijf is er speciaal voor het afvoeren van dode varkens, schapen, runderen, geiten en paarden. Voor meer informatie, klik op destructie.

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have wil kleinschalige varkenshouders en hobbyisten die overwegen varkens te gaan houden praktische informatie geven op allerlei gebied. Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kun je steeds verder navigeren in het kennisnetwerk. Onderaan de afzonderlijke wiki's kun je altijd weer terugkeren naar eerder bezochte wiki's.

Minivarkens
In opkomst is het minivarken. We krijgen nogal eens vragen of deze minivarkens ook in huis kunnen worden gehouden. In het artikel ''Kun je een minivarken in huis houden?'' lees je hier meer over.

Informatie per thema:

Onderstaande infographic is gemaakt door hobbyvarkenvereniging.nl

Infographic varkens

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier