Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Destructie

Dode varkens, koeien, schapen, en geiten worden in Nederland in de meeste gevallen opgehaald door de Rendac. De regels voor de afvoer van kadavers staan in de Wet Dieren.

De Rendac is een destructiebedrijf. We spreken over destructie omdat de dierlijke resten niet voor consumptie geschikt zijn. Dode dieren kunnen de volksgezondheid schaden of dierziektes verspreiden. Daarom moeten ze zo spoedig mogelijk worden afgevoerd en vernietigd.

Rendac
Alle dode schapen, geiten, varkens en koeien worden aangeboden aan Rendac Son (tel. 0900-9221).De tarieven worden door het ministerie van Economische Zaken vastgesteld. Voor de actuele tarieven, klik hier.
In België en Groot-Hertogdom Luxemburg verzamelt Rendac België (Denderleeuw) de materialen.

Aanmelden dood dier
Als je een dood varken, schaap, geit of rund wilt aanmelden bij de Rendac, dan heb je je UBN nodig. Ook heb je een meldnummer nodig. Meld je voor de eerste keer, dan kun je het beste even contact opnemen met de Helpdesk. Ook moet je een code aangeven: 31 voor een dood schaap, 41 voor een dode geit, 11 voor een dood varken, 21, 22, en 23 voor runderen en 81 voor overig materiaal. Gaat het om een dood varken dat niet geregistreerd is, gebruik dan diercode 81.

Risico 1,2 en 3
Kadavers van runderen, kalveren, schapen en geiten zijn, evenals kadavers van gezelschapsdieren, zogeheten risico 1 materiaal. Andere kadavers (van o.a. parkdieren, varkens en ezels) zijn risico-2 materiaal. Huiden, hoeven, horens, en varkenshaar van bij leven goedgekeurde dieren zijn zogeheten risico 3 materiaal.

Paarden
Dode paarden kunnen gemeld worden bij Rendac. Het paard wordt dan de eerstvolgende werkdag bij opgehaald door een kadaverwagen. Het tarief is in dit geval gelijk aan het op dat moment geldende wettelijke vastgestelde tarief voor het ophalen van paarden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om het paard apart te laten ophalen. Het kadaver wordt dan door Rendac met speciaal vervoer opgehaald. Speciale zorg en mogelijkheid om voorafgaand aan het vervoer afscheid te nemen staan daarbij centraal. Rendac rekent voor deze dienstverlening een speciaal bedrag. Paarden mogen, net als gezelschapsdieren, ook gecremeerd worden. (1)

Kadaver aan de openbare weg
Het kadaver moet op de ophaaldag voor 6 uur 's morgens aan de openbare weg worden gelegd. Het kadaver moet goed worden afgedekt, zodat het niet zichtbaar is voor voorbijgangers. Zorg ervoor dat vogels, honden en katten er niet bij kunnen. De kadavers moeten vrij zijn van oneigenlijke materialen (kettingen, plastic etc.). De afdekking moet door de chauffeur van Rendac gemakkelijk verwijderbaar zijn.

Wil je meer weten, ga dan naar de website van de Rendac.

Overige (algemene) regelgeving:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier