Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Zelf een dierenwiki toevoegen

In het hart van het Landelijk Kennisnetwerk bevindt zich een kennisbank. Deze bestaat uit zogeheten dierenwiki's over de volgende diersoorten:

De wiki's over elke diersoort zijn gegroepeerd rond de thema's gedrag, gezondheid, huisvesting, regelgeving, verzorging en voeding. Het hoofdstuk pluimvee kent nog een onderverdeling in KippenGanzenFazantenPauwen en Kwartels. Bij de parkdieren zijn de HertenAlpacaLama'sKangoeroesEmoesNandoesStruisvogels,en Zwanen ondergebracht.
Door op een van de links te klikken kun je verder in de Kennisbank navigeren. 

Algemene informatie
Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have is een project van de Stichting Levende Have, een organisatie zonder winstoogmerk. Het doel van het kennisnetwerk is om hobbymatige en kleinschalige houders van landbouwhuisdieren en parkdieren alle relevante informatie en kennis aan te bieden via één loket. Achter dat ene loket bevindt zich een Kennisbank en een Vraagbaak. Iedereen kan geheel vrijblijvend en gratis een account aanmaken.

Basisprincipes
De geboden informatie in de Kennisbank is geschreven vanuit een neutraal gezichtspunt. Omdat de artikelen door elke bezoeker bewerkt kunnen worden, geeft Levende Have echter geen garantie wat betreft de juistheid van de informatie, ondanks het feit dat door deskundige gebruikers (moderatoren en redactieleden) op de inhoud wordt toegezien.
De Kennisbank bestaat uit zogeheten dierenwiki’s, hetgeen betekent dat de informatie door gebruikers bewerkt en aangevuld kan worden. Daarvoor gelden enkele basisprincipes:

  • Objectiviteit/neutraal standpunt
  • Correct gebruik van de Nederlandse taal
  • Geen plagiaat, teksten van anderen worden uitsluitend met bronvermelding overgenomen
  • Geen persooonlijke websites toevoegen, geen linklijst, geen reclame voor eigen doeleinden
  • Artikelen moeten als zelfstandig stukje gelezen kunnen worden.
  • Hou het kort en overzichtelijk, maak gebruik van tussenkopjes
  • Neem eventueel aanvullende informatie op in een bijlage
  • Bij alle artikelen kan commentaar worden gegeven in de vorm van een logbericht of door een reactie achter te laten.

Hoe maak je een dierenwiki?
Alleen gebruikers met een account kunnen een wiki maken. Vanwege aanhoudende problemen met bots is de mogelijkheid om een account aan te maken tijdelijk opgeschort.
Klik op Dierenwiki's indienen. Dan verschijnt een scherm met Titel, Tekst, Diersoort. Vul alle onderdelen in. Houd je bij het schrijven van de tekst aan bovenstaande basisprincipes. Wil je knippen en plakken? Maak dan gebruik van Kladblok. Daarmee schakel je allerlei opmaakgegevens van een bestaande tekt uit. Je kunt er een foto bij plaatsen via Bestand toevoegen onder Afbeelding. Voeg eventueel ook een bestand met aanvullende informatie toe via Bestandsbijlages. Ook kun je een link maken naar een bijpassende video op You Tube. Bewaar je wiki vervolgens door onderin op Opslaan en publiceren te klikken.

Alle dierenwiki's zijn met elkaar verbonden
Alle wiki's in het kennisnetwerk zijn aan elkaar verbonden door links. Om erachter te komen bij welke wiki jouw wiki aansluit, kun je gebruik maken van de zoekfunctie. Ook kun je bij de diersoort en het thema waarover je wilt schrijven, kijken of er aansluitingsmogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld: je wilt een wiki schrijven over Swifters (schapenras). Je kijkt bij Schapen Algemeen en komt daar het woord rassen tegen. Dat woord is groen, hetgeen betekent dat er een link is naar een wiki Schapenrassen. Bij Schapenrassen kun je zien of er al een wiki is over Swifters. Zo niet, dan kun je je wiki maken. De beheerder ziet achter de schermen dat je een wiki hebt gemaakt en zal ervoor zorgen dat de nodige verbindingen met andere wiki's tot stand komen.

Soorten gebruikers
Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have heeft drie soorten gebruikers: bezoekers, gebruikers met een account, en beheerders. Alleen gebruikers met een account en beheerders kunnen informatie in de Kennisbank toevoegen, vragen stellen en vragen beantwoorden.
OP DIT MOMENT IS HET HELAAS NIET MOGELIJK EEN ACCOUNT AAN TE MAKEN!

Kom je onjuistheden tegen of twijfel je aan de juistheid van de geboden informatie, stuur een email naar [email protected].

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier