Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Alpaca

Alpaca huacaya

Het mannetje heet een hengst, het vrouwtje een merrie. Jongen worden veulens genoemd, of cria's. Ze eten graag gras. De alpaca is een kameelachtige, oorspronkelijk afkomstig uit het Andesgebergte. Een evenhoevige. Alpaca's maken een zacht kreunend geluid, hummen genoemd. De zachte wol van de alpaca is geliefd bij spinners en wevers.

Alpaca’s kunnen goed opschieten met andere dieren: kangoeroe, pauwen, kippen, duiven en eenden. Door ze rustig te benaderen, kunnen ze ook wel aanhankelijk worden. De training van de alpaca vergt veel tijd en geduld. Het is belangrijk om hun vertrouwen te winnen, vanwege onder meer het bekappen van de hoeven, die we eigenlijk nagels moeten noemen en de jaarlijkse scheerbeurt.

Met wat gras, hooi en ’s winters wat extra brok zijn ze tevreden, een dure omheining is overbodig. Een hekwerk van 1.20 m hoog voldoet het beste, schrikdraad is niet aan te bevelen. Als de alpaca een volle vacht draagt zal dit geen enkel effect hebben want de alpaca voelt de elektrische schokken dan niet.

(Advertentie)

alpacavoer


UBN
Wil je alpaca's gaan houden, vraag dan eerst een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aan bij rvo.nl. Zo'n nummer heb je nodig voordat je je eerste dieren aanvoert. Zelfs al gaat het slechts om twee dieren. De overheid wil weten op welke plek er kameelachtigen worden gehouden. Deze registratieplicht geldt sinds 21 april 2021 en gaat uitsluitend om de locatie en niet om de individuele dieren. Je moet daarvan wel een eigen dieradministratie bijhouden. Heb je al een UBN voor schapen, geiten of runderen? Dan kun je daarvan gebruik maken.

Wol
Alpaca's mogen in Nederland officieel niet worden gehouden voor de productie van wol. Maar een hobbyist mag z'n alpaca uiteraard wel scheren en de wol verkopen. Een goede alpaca levert vier tot vijf kilo wol, bij een hobbyist weegt een vacht meestal drie tot vier kilo.

Scheren is niet alleen noodzakelijk om de alpaca van haar vacht te ontdoen, het is ook goed ter preventie van myiasis, veroorzaakt door de vlieg Lucilia sericata. Bovendien is het tijdens een scheerbeurt mogelijk het dier te inspecteren op infecties, schurft, teken en de algehele conditie.

Er zijn in Nederland vooral twee soorten alpaca's bekend: de Suri alpaca en de Huacaya alpaca. De laatste is de meest algemeen voorkomende alpaca.

Kenners adviseren om niet een stelletje (hengst en merrie) aan te schaffen, maar twee of meerdere merries. Wie jongen (cria's) wil, kan met de merrie naar een hengst. Wil je toch zelf fokken, houdt dan merries en hengsten gescheiden. Een merrie kan namelijk het hele jaar door bevrucht worden. Dat zou met een hengst erbij een hoop gedoe geven.

Wie echt een fokkerij met alpaca's wil opzetten, krijgt met allerlei regelgeving voor het bedrijfsmatig houden van dieren te maken. Er kan een milieuvergunning en een vakbekwaamheidsdiploma nodig zijn. Zie wiki over regelgeving.

Meer over alpaca's:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier