Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pauwen

Pauwen

Pauwen houden is niet voor iedereen weggelegd. Er is een behoorlijk terrein nodig en de pauweneigenaar moet beschikken over buren die geen bezwaar hebben tegen het lawaai. In een afgesloten ren is elk dier bij huis te houden, een pauw komt echter pas echt tot zijn recht wanneer hij vrij rond kan lopen. En pauwen kun je best hun vrijheid gunnen, zonder dat ze op de vlucht slaan.

Groepsdieren
Het zijn echte groepsdieren. Binnen een hecht koppel blijven dieren altijd bij elkaar. En is het terrein groot genoeg en duidelijk afgebakend, dan blijven ze daar. Voor de pauwenhouder komt het er dus op aan alles in het werk te stellen de groep hecht te houden en hen een geschikt terrein te bieden, met een geschikte overnachtingsplek. Een niet al te groot koppel stelt de dieren in staat een goede rangorde te bepalen. Ideaal is een groep van zes tot tien dieren, waar onder maximaal twee hanen. Enkele hanen bij elkaar kan best, zo lang het maar bekenden zijn. Dan bepalen ze onderling wel wie er de baas is. Want er is altijd maar één haan die de hennen mag dekken. Een jonge haan kan dus gerust bij de groep blijven lopen. Vanaf het begin wordt hem duidelijk gemaakt wie er de baas is.

Territorium
Vluchtgedrag ontstaat bij een koppel dieren met te veel hanen, maar ook bij een te klein terrein. Het territorium moet groot genoeg zijn. Om vrij te lopen, heeft een paartje minimaal duizend vierkante meter nodig. Een koppel van zo’n acht dieren heeft minimaal vijfduizend vierkante meter nodig. En dat territorium moet duidelijk afgebakend zijn. Bijvoorbeeld met een hekwerk van een meter hoog. Daar kunnen ze gemakkelijk over, een enkele keer doen ze dat ook. Maar ze weten dan wel precies waar de grens van hun territorium ligt. Om te voorkomen dat de vos de pauwen pakt, kan de afrastering nog wat worden verhoogd. Plaats bovenop een stuk gaas van ongeveer dertig centimeter dat naar buiten uitsteekt. Vossen zijn klimmers. Ze kunnen wel tegen drie tot vier meter hoog gaas opklimmen.

Het hok moet hoog zijn - minimaal tweeënhalve meter, zodat de dieren ruim van de grond zitten – en licht. Ideaal is het als de dieren vanaf hun zitstok naar buiten kunnen kijken. Ze zijn immers nieuwsgierig en willen alles zien wat er om ze heen gebeurt. De oppervlakte dient ruim genoeg te zijn, ook in verband met de zitstokken. Er moet plaats zijn voor verschillende zitstokken, met voldoende ruimte ertussen.(1)

Eieren uitbroeden
Pauwen gaan als de hen 24 maanden oud is met broeden beginnen mits de nachttemperatuur goed is. Ze hebben in deze periode veel dierlijk eiwit nodig. Ze beginnen meestal in april met broeden.
Wil je eieren uitbroeden in de broedmachine? Bij eieren met een normale schaal is 35% luchtvochtigheid 00voldoende en bij een dunne schaal 40 tot 45%. Op de uitkomdag moet de vochtigheid tot zeker tot 70% opgevoerd zijn. Eieren moeten ook gekoeld worden tijdens het broedproces. De eerste drie dagen niet en daarna elke dag ongeveer 15 minuten, totdat de eieren in de uitkomlade worden gelegd. Door het koelen zijn de kuikens vitaler en kunnen ze op eigen kracht beter uit het ei komen. Pauwkuikens zijn de eerste tijd erg kwetsbaar en groeien langzaam. Ze hebben ook langer behoefte aan de warme lamp.

Lees meer: Pauwen blijven graag bij huis als ze het goed hebben

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier