Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Pluimvee

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Pluimvee

Tot pluimvee behoren kippen, ganzen, kalkoenen, parelhoenders, watervogels, fazanten, pauwen, kwartels, zwanen, struisvogels en emoes. Als we het over hobbypluimvee hebben, dan bedoelen we pluimvee dat niet op commerciële wijze voor het vlees of de eieren wordt gehouden.

Nederland telt naar schatting 1 tot 1.5 miljoen dieren die tot hobbypluimvee kunnen worden gerekend. Deze dieren bevinden zich bij naar schatting 100.000 houders.
Wil jij ook pluimvee gaan houden? Kijk eerst eens rustig op deze website rond om te zien wat er zoal bij komt kijken als je een paar kippen of ganzen koopt. De informatie helpt je ook om een goede keuze te maken, rekening houdend met de omstandigheden bij jou in de tuin of op het erf.

Op deze website is heel veel informatie te vinden over het verzorgen en voeren van hobbypluimvee. Met behulp van wiki's over verschillende ziekten bij pluimvee, kun je erachter komen wat jouw dier mankeert. Ook vind je voor elke diersoort tips voor huisvesting. Welk hok is er nodig, hoe richt je dat in en hoe zorg je voor een veilige uitloop. Er zijn ook wiki's over het broeden, de verzorging en voeding van kuikens. Verder kun je hier lezen welke regels er zijn voor het houden van pluimvee.
Onderaan de afzonderlijke wiki's vind je links naar meer informatie en kun je altijd weer terugkeren naar eerder bezochte wiki's.

Video's over hanteren van pluimvee
Soms moet je kippen, eenden, ganzen, parelhoenders of kalkoenen oppakken om de dieren goed te kunnen verzorgen. Levende Have maakte drie video's over het hanteren van pluimvee. Klik hier

Informatie per diersoort:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier