Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Eenden

Kwakertje

Eenden behoren samen met ganzen en zwanen tot de watervogels (Anseriformes). Bij eenden wordt onderscheid gemaakt tussen siereenden (oorspronkelijke wilde soorten) en tamme eenden (gedomesticeerde cultuurrassen).

De Wilde eend (Anas platyrhynchos) is de voorouder van de meeste tamme rassen. Deze kruist dan ook gemakkelijk met de tamme rassen, maar de tamme rassen kruisen ook onderling. Zij zien elkaar namelijk allemaal nog steeds als soortgenoot (zoals alle hondenrassen, welke afstammen van wolf).

Om tamme eendenrassen fokzuiver te houden kunnen deze in het voorjaar het beste apart worden gehouden in hun eigen ren met vijver. Een woerd kan met meerdere vrouwtjes eenden gehouden worden. Tamme rassen leggen meestal veel eieren, soms teveel om allemaal uit te broeden. Maar eendeneieren kunnen ook prima gegeten worden. De broedduur is ± 28 dagen.

Tot de gedomesticeerde rassen behoren onder andere:

Siereenden, zoals diverse soorten talingen, fluiteenden en duikeenden kunnen vaak prima op gemeenschappelijke vijvers worden gehouden. Zij kruisen namelijk minder snel omdat iedere soort een ander typisch soorteigen gedrag vertoont: ze verstaan elkaar dus niet.

Tot de siereenden behoren onder meer: 

Siereenden stellen vaak wat meer eisen aan hun huisvesting en verzorging dan tamme eenden, maar dat neemt niet weg dat de meeste soorten siereenden zeer goed gehouden en gefokt worden. Dankzij de goede kwaliteit van de beschikbare voeders is ook het fokken van zee-eenden en eidereenden de laatste tientallen jaren een stuk eenvoudiger geworden.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier