Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Duiven

Duiven passen goed op de hobbyboerderij. Er is een ruime keus. Het ene ras leent zich meer voor de serieuze fokker, het andere is meer geschikt voor de liefhebber. En dan zijn er nog de duiven die speciaal worden gefokt voor de sport.
Wil je met duiven beginnen? Neem dan een paar jonge dieren en hou ze een tijdje in de til. Op die manier leren ze waar ze thuis horen. Het is het beste om in het begin niet meer dan één ras te nemen. Dit om teleurstellingen te voorkomen. Neem nooit te veel duiven. Probeer het eerst eens met één koppel. Hou er wel rekening mee dat duiven een gemakkelijke prooi zijn voor roofvogels. Als er bij jou veel valken, sperwers en haviken in de buurt zijn, moet je misschien niet eens aan duiven beginnen. 
 
Makkelijke duiven zijn bijvoorbeeld de zogeheten structuurduiven, zoals de Krulduif, de Oud-Hollandse Kapucijn en de Pauwstaart. Of de kleurduiven, zoals de Maanduiven, de witstaarten en de sproetkoppen. De Oud-Hollandse Kapucijn is een ideaal ras om mee te beginnen. Het is één van de oudste duivenrassen in ons land, een echte boerderijduif. Wil je de duiven los laten vliegen, neem dan een weinig veeleisende, maar vitale duif. Eentje die het gevaar ziet aankomen en genoegen neemt met een eenvoudige duiventil. Dan kom je al gauw terecht bij de kleurduiven. Al zijn deze niet al te tam. Een echt makke vogel is de Pauwstaart. Maar die heeft wel een enigszins beschutte omgeving nodig. Het is geen echte vlieger, hij zit graag op de til. 

Belangrijk voor de beginner is ook de vraag wat de buren ervan vinden. Misschien storen ze zich aan het koerende geluid of het heen en weer gevlieg. Probeer ze te betrekken bij je hobby, zodat ze het leuk gaan vinden en je duiven wel willen verzorgen als je een keer met vakantie gaat.
Als je eenmaal duiven hebt en je wilt gaan fokken, zorg er dan voor dat je de ruimte hebt voor een flinke volliere. Sluit je aan bij een lokale duivenvereniging. Leden van zo'n vereniging hebben meestal veel ervaring met het houden van duiven. 

 

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier