Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen

haan en hennen

Kippen zijn sociale dieren die van nature leven in kleine groepjes van een haan, enkele hennen en eventueel kuikens. De groep heeft een duidelijke rangorde. Dat noemen we de pikorde. De dieren kennen elkaar en respecteren de sterkste van de groep. De haan verdedigt zijn hennen tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Hij lokt de hennen naar voedsel en naar een veilige slaapplaats.

Kippen zijn intelligenter en hebben meer emoties dan menigeen denkt. Ze worden echt onderschat. Dat komt het meest tot uitdrukking in de grote stallen waarin kippen worden gehouden voor de productie van vlees en eieren. Kippen zijn in de pluimvee-industrie gereduceerd tot dingen. Hoe anders is dat bij hobbypluimveehouders. De meesten van hen houden ze voor het plezier, voor de eitjes en sommigen houden ze ook voor het vlees.


Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have wil kleinschalige en hobbymatige kippenhouders praktische informatie geven op allerlei gebied.

Hoe hou ik mijn kippen gezond, welke ziektes zijn er?
Met welke regels krijg ik te maken als ik kippen ga houden?
Welk voer moet ik aan mijn kippen geven?
Aan welke eisen moet een kippenhok voldoen?
Hoeveel ruimte hebben kippen nodig?
En vooral voor de beginners, maar ook voor de gevorderden: welk kippenras is voor mij geschikt?

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kun je steeds verder navigeren in het kennisnetwerk. Zo vind je allerlei wiki's over het leggen van eieren, broeden en kuikens onder gedrag van kippen. Onderaan de afzonderlijke wiki's kun je altijd weer terugkeren naar eerder bezochte wiki's.

Informatie per thema:

Terug naar:

EEE

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier