Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen

haan en hennen

Kippen zijn sociale dieren die van nature leven in kleine groepjes van een haan, enkele hennen en eventueel kuikens. De groep heeft een duidelijke rangorde. Dat noemen we de pikorde. De dieren kennen elkaar en respecteren de sterkste van de groep. De haan verdedigt zijn hennen en zijn territorium tegen indringers en waarschuwt voor gevaar. Hij lokt de hennen naar voedsel en naar een veilige slaapplaats.
Met al hun intelligentie en emoties zijn kippen misschien wel de meest onderschatte diersoort. Die onderschatting heeft te maken met de industriele productie van vlees en eieren die in ons land een enorme vlucht heeft genomen. Kippen zijn gereduceerd tot dingen. Hoe anders is dat bij hobbypluimveehouders. De meesten van hen houden ze voor het plezier, voor de eitjes en sommigen houden ze ook voor het vlees.

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have wil kleinschalige kippenhouders en hobbyisten die overwegen kippen te gaan houden praktische informatie geven op allerlei gebied.
Hoe hou ik mijn kippen gezond, welke ziektes zijn er?
Met welke regels krijg ik te maken als ik kippen ga houden?
Welk voer moet ik aan mijn kippen geven?
Aan welke eisen moet een kippenhok voldoen?
Hoeveel ruimte hebben kippen nodig?
En vooral voor de beginners, maar ook voor de gevorderden: welk kippenras is voor mij geschikt?

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kun je steeds verder navigeren in het kennisnetwerk. Zo vind je allerlei wiki's over het leggen van eieren, broeden en kuikens onder gedrag van kippen. Onderaan de afzonderlijke wiki's kun je altijd weer terugkeren naar eerder bezochte wiki's.

Informatie per thema:

Heb je zelf kippen en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Terug naar: