Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Fazanten

fazanten

De fazant is de bekendste in het wild levende hoenderachtige in Nederland. Voor de hobbyist is het een mooie siervogel. Het gedrag van fazanten is verschillend per soort. De ene soort is nerveuzer en agressiever dan de andere. De huisvesting van fazanten stelt bijzondere eisen. Het is niet verstandig meerdere fazantensoorten in een volière bij elkaar te plaatsen. Dat levert problemen op met de raszuiverheid. Zet in elk geval nooit twee hanen bij elkaar. Ze vechten elkaar de tent uit.
Fazanten gaan, wanneer er voldoende ruimte is, wel goed samen met rustige diersoorten. Onder meer met duiven, pauwen, kalkoenen, geiten, schapen en kleine vogelsoorten. Toezicht is geboden. Mocht het niet helemaal lekker gaan, dan kunnen de dieren alsnog uit elkaar. Fazanten zijn onder meer gevoelig voor Pseudo-vogelpest, Ziekte van Marek, Blackhead, vogelgriep. Ook doen zich bij fazanten worminfecties voor.
Bij een goede verzorging en voeding kunnen fazanten in gevangenschap twaalf tot twintig jaar oud worden. Het gemiddelde gewicht van een volwassen fazant is ongeveer driehonderd tot vierhonderd gram. 

Heb je zelf fazanten en heb je hier een vraag over? Stel 'm in de vraagbaak

Informatie per thema:


Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier