Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Konijnen

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Konijnen

Alles over het houden van konijnen

Konijnen zijn echte groepsdieren. Maar konijnen zijn ook individuen die elkaar goed kunnen liggen of juist helemaal niet. En ze zijn territoriaal ingesteld: nieuwkomers zien ze als indringers.

Elk konijn moet gezelschap hebben van minstens één ander konijn. Ras en afmeting spelen daarbij geen rol: een Vlaamse reus kan de beste maatjes worden met een hangoordwergje. Het geslacht is wel belangrijk. Wil je weten welke konijnen goed bij elkaar passen en hoe je een groep konijnen vormt? Ga dan naar de wiki Konijnen in een groep

Over wat konijnen het beste kunnen eten, bestaan veel misverstanden. Er zijn allerlei soorten konijnenvoeders op de markt, maar het belangrijkste voer voor een konijn is gras (geen gemaaid gras!) en als dat niet beschikbaar is: hooi. Daar zijn niet alleen hun maag en darmen op ingesteld, ook hun tanden en kiezen hebben dit type voer nodig. Die moeten namelijk slijten, anders groeien ze door.

Knaagstenen zijn bij goede voeding niet nodig. Geef ze in elk geval geen calciumrijke zijn knaagstenen of stokken. Die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Wil je meer weten over wat je konijnen graag eten? Ga dan naar de wiki Voeding van konijnen.

Een konijn in een hok is niet meer van deze tijd. Konijnen moeten kunnen bewegen, spelen, graven en slapen. Een konijnenheuvel is de ideale huisvesting voor een groepje langoren. Geef de konijnen een flinke berg grond en ze zullen een uitgebreid gangen- en holenstelsel gaan graven. Je kunt ook zelf een heuvel aanleggen met een ondergronds buizenstelsel.

Belangrijk is dat konijnen kunnen kiezen, tussen binnen of buiten, onder of boven de grond

Belangrijk is dat konijnen kunnen kiezen, tussen binnen of buiten, onder of boven de grond. Konijnen houden niet van regen en al helemaal niet van natte voeten. Dan worden ze vatbaarder voor ziektes. Een droog hok is daarom noodzakelijk, ook bij een konijnenheuvel. Met tocht en harde wind zijn konijnen ook niet blij. Het hok zou daarom enigszins beschut moeten staan. Het beste is een schaduwrijke plek, want konijnen verdragen alles beter dan hitte en felle zon. Een ondergronds verblijf is nog het beste: dat biedt beschutting en koelte op warme dagen.

Wil je meer lezen over konijnenheuvels? Klik dan hieronder op de wiki Konijnen en huisvesting. Kun je geen konijnenheuvel aanleggen? Dan is misschien een konijnorama een idee.

Konijnen kunnen het beste een keer per jaar gevaccineerd worden tegen myxomatose en VHS. Dit zijn twee gevaarlijke ziekten voor konijnen.

Gerelateerde onderwerpen:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier