Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Konijnen in een groep

Groepje konijnen
Elk konijn moet gezelschap hebben van minstens één ander konijn. Ras en afmeting spelen daarbij geen rol: een Vlaamse reus kan de beste maatjes worden met een hangoordwergje. Het geslacht is wel belangrijk.
 
Aanbevolen door Levende Have. Verkrijgbaar bij bol.com. Klik op de cover
Wat zijn de beste combinaties?
 
  • Een koppeltje van een voedster en een (gecastreerd) mannetje zal bijna altijd goed gaan.
     
  • Twee vrouwtjes samen slaagt meestal ook, zeker als het moeder en dochter zijn. Twee jonge zusjes bij elkaar, of twee jonge vrouwtjes uit verschillende nestjes, gaat ook goed. Maar als ze volwassen en vruchtbaar worden, rond drie maanden oud, zullen ze de rangorde willen bepalen. Dat kan op zich geen kwaad, als ze maar genoeg ruimte hebben om elkaar te ontlopen.
     
  • Twee volwassen, onverwante, niet-gesteriliseerde vrouwtjes samenbrengen is een hele opgave. Het kan goed gaan, maar ook goed fout. Het is heel lastig twee niet-gecastreerde mannetjes bij elkaar te zetten. Begin er maar niet aan. Zelfs jong gecastreerde rammelaars vormen lang niet altijd een goede match.
     
  • De combinatie van twee gecastreerde mannetjes heeft een redelijke kans van slagen. Hoewel zelfs jong gecastreerde rammelaars vormen lang niet altijd een goede match vormen.
Voor een groep konijnen ligt het iets anders dan bij setjes van twee. Een groep is voor konijnen de natuurlijke samenlevingsvorm, die bestaat uit twee tot vijf voedsters en één tot drie rammelaars. Bij grotere aantallen konijnen zal de leefgemeenschap zich vanzelf opsplitsen. Bij verhoudingsgewijs grotere aantallen mannetjes worden de jonge rammen verstoten.

Hoe maak je een stabiele konijnengroep?

  • Mogelijkheid 1: breng op neutraal terrein een aantal volwassen konijnen bij elkaar die elkaar allemaal niet kennen. Zo’n koppeling kan heel goed gaan, en het helpt veel (opvang)konijnen aan een nieuw thuis. Maar er kunnen wel één of twee konijnen buiten de boot vallen, die dan uit de groep gehaald moeten worden.
     
  • Mogelijkheid 2: begin met een drachtige voedster en houd van de nakomelingen twee mannetjes en iets meer vrouwtjes aan. De mannetjes zullen bij drie maanden oud de hiërarchie gaan bepalen, maar in een groep met genoeg leef- en hokruimte hoeft dat geen probleem te zijn.
     
  • Mogelijkheid 3: atart de groep met een drachtige voedster plus een gecastreerde of ongecastreerde ram. De ram zal zich over zijn jongen of stiefjongen ontfermen. Hij zal ook de baas worden over de jonge rammetjes. Zij moeten dan wel tijdig gecastreerd worden.

Groepsuitbreiding
Heb je al een groep konijnen en wil je uitbreiden? Ook dan is een nestje de natuurlijkste weg. De jongen horen vanaf hun geboorte automatisch bij de groep. Zorg wel voor een goede verhouding mannetjes-vrouwtjes en zoek op tijd nieuwe eigenaars voor het ‘mannetjesoverschot’.
In een groep met alleen gecastreerde rammelaars kun je een jonge voedster een paar dagen laten logeren bij een intacte ram van buitenaf. Dat is genoeg voor een bevruchting: bij konijnen wekt de paring zelf de eisprong op. Bij terugkomst in de groep zal de ‘overspelige’ voedster even de wind van voren krijgen, maar al snel is alles weer pais en vree.

Langzaam wennen
De koppeling zelf kent ook nogal wat do’s & don’ts. Voorwaarde nummer 1 is: zorg voor voldoende ruimte. Voorwaarde nummer 2: zet konijnen die elkaar niet kennen nooit zomaar plompverloren bij elkaar in een hok. Kies voor neutraal terrein, zonder referentiepunten en vooral zonder geuren. Als dat niet mogelijk is, plaats dan tijdelijk een extra hokje met rennetje in het bestaande konijnenverblijf of deel het verblijf op met een stuk gaas ertussen. Zo kunnen de konijnen langzaam aan elkaar wennen.
Laat de te koppelen konijnen af en toe van hok ruilen. Is verhuizen geen optie, verwissel dan af en toe het stro van de favoriete ligplekken, of wrijf de konijnen ermee in. Zo nemen ze elkaars geur aan. Plaats de voerbakjes dichtbij het gaas: zo moeten de konijnen noodgedwongen wel sociaal gedrag vertonen. Samen eten verbroedert.

Als het een paar dagen rustig aan het gaas is, dan kunnen de dieren bij elkaar gezet. Voldoende ruimte en schuilmogelijkheden zijn nu het allerbelangrijkst: hokken, afdakjes, muurtjes, gangen en holen. Een bang of onzeker konijn zal geen hok met maar één in- en uitgang in durven, dus zorg voor doorloopjes.
Konijnen die de hiërarchie willen bepalen, rennen achter elkaar aan, springen over elkaar heen, sissen naar elkaar, vertonen soms wat rijdgedrag en er vliegt weleens een pluk haar in het rond. Dat hoort erbij. Als je de konijnen te snel uit elkaar haalt, moeten ze later weer opnieuw beginnen met rangordebepaling.

Lichaamstaal
Let goed op de lichaamstaal van de konijnen. Oren naar achteren en staart omhoog is een dreighouding. Het betekent: ‘Ik vertrouw jou helemaal niet’. Dat kan wel eens een flinke vechtpartij worden, waarbij de konijnen elkaar bijten en in de buik trappen. Gebruik een plantenspuit met water om de vechtende konijnen te verstoren en draag handschoenen als je ze uit elkaar haalt. Misschien lukt het na een extra poosje gaasafscherming alsnog, misschien moet je op zoek naar een betere match.
Konijnen die elkaar een beetje negeren, zien geen kwaad in de ander. Vaak hebben ze elkaar eerst even besnuffeld en daarna de rug toegedraaid. Voor mensen oogt dit onverschillige gedrag erg onaardig. Voor konijnen is het juist een teken dat ze elkaar vertrouwen en zich niet bedreigd voelen. Zo’n koppeling komt zeker goed; deze konijnen worden dikke vrienden.

De voedertijd zegt veel over het succes van een koppeling. Eten de dieren vreedzaam samen uit één bak, dan hebben ze vriendschap gesloten. Bevorder dit door in het begin het voer in een grote schaal te geven. Dan eten de konijnen samen, terwijl ze toch gepaste afstand kunnen bewaren.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier