Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Geiten

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Geiten

Geiten zijn levendige en speelse dieren. Ze leven graag samen met andere geiten. Als je een paar geiten wilt aanschaffen, heb je minimaal een weitje met een stevige afrastering en een schuilhok nodig. Verder doe je ze een groot plezier met takken en boomstronken, waar ze op kunnen klimmen. Wat voeding betreft lijken ze alles te lusten, maar in feite zijn geiten erg kieskeurig. Geiten kunnen ook ziek worden. Op deze website vind je heel veel informatie waar je op moet letten, als je geiten gaat houden.

Er zijn verschillende geitenrassen. De meest populaire zijn dwerggeiten, Nederlandse landgeiten en Nubische geiten. 

Wie goed voor geiten zorgt, ze ruimte en gezelschap geeft, en de afrastering op orde heeft, beleeft aan deze dieren veel plezier. Voor sommigen is het zelf bereiden van geitenkaas het grootste plezier.

iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun mer je aankoop Levende Have

Geitenhouders krijgen te maken met allerlei regels. Zo moeten geiten twee oormerken in. Of een oormerk in combinatie met een maagbolus. In Nederland lopen nog heel wat ongeoormerkte geiten rond. Sommige zijn voorzien van een tatoeage. Ook dat is toegestaan, mits de geit tevens een elektronisch oormerk of maagbolus heeft. Voor geiten die voor de hobby worden gehouden, is een verbod op onthoornen van geiten van toepassing.

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders heeft in samenwerking met de Stichting Levende Have een code voor goed houderschap opgesteld (zie bijlage). Deze code is een handreiking aan de houders van schapen en ook geiten om goed met hun dieren om te gaan.

Geiten die naar een tentoonstelling gaan of op een boerderij worden gehouden met een publieksfunctie, moeten worden ingeent tegen Q-koorts.

Wil je graag geiten kopen van een echte fokker? Ga dan naar de website van de ANBG, NOG, Nederlandse landgeit, of dwerggeiten.

Informatie per thema:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier