Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Q-koorts

Van 2008 tot 2010 was er een Q-koorts-epidemie in Nederland. Sinds 2011 is de situatie onder controle, al leeft de bacterie voort. Eind 2012 werd de epidemie voorbij verklaard. Sinds juni 2016 is Nederland officieel vrij van Q-koorts, hoewel er zich nog gemiddeld twintig besmettingsgevallen bij de mens voordoen. Speciaal voor houders van hobbygeiten en hobbyschapen heeft Levende Have een dossier over Q-koorts opgesteld. Hier vind je alle informatie die van belang is voor de kleinschalige houders van schapen en geiten.

Nieuws over Q-koorts

10 augustus 2023 - 10:39

Gebrekkige vaccinatiediscipline maakt nieuwe…

Een uitbraak van Q-koorts blijft mogelijk aangezien niet alle professionele en publieksbedrijven hun geiten en schapen jaarlijks vaccineren. Controles van de NVWA blijven nodig om houders van deze dieren erop te wijzen dat ze ingeënt moeten worden tegen de zoönose Q-koorts.
19 februari 2020 - 13:00

Voorlichtingscampagne van NVWA over vaccinatie…

De NVWA roept houders van schapen en geiten op hun dieren in te enten tegen tegen Q-koorts. Wat betreft de hobbymatige houders (minder dan vijftig dieren) gaat het om schapen en geiten die in aanraking komen met publiek. Alleen voor deze houders geldt een vaccinatieplicht.
02 februari 2018 - 09:43

Q-koorts vaccinatie laat nog veel te wensen over

Alle schapen- en geitenhouders die publiek ontvangen, zijn verplicht hun dieren jaarlijks in te enten tegen Q-koorts. Bij een controle is gebleken dat in tien procent van de gevallen de vaccinatie niet was uitgevoerd. De NVWA heeft dat bekend gemaakt. Er zijn 112 houderijen onderzocht, waaronder zorgboerderijen en kinderboerderijen. In 11 gevallen…
17 november 2017 - 09:38

Gezin uit Nieuwerbrug besmet met Q-koorts

Een gezin uit Nieuwerbrug is besmet geraakt met Q-koorts. Ze zouden ziek zijn geworden door ''schapen uit de omgeving'', zo meldt het AD. Het zou gaan om gevaccineerde schapen.

Artikelen over Q-koorts

06 december 2009 - 20:20

FAQ's over Q-koorts van en voor…

Wat zijn de specifieke risico’s van Q-koorts voor de kleinschalige, hobbymatige houders? Waar moet je op letten? Wat kun je doen? In dit dossier gaan we in op de vragen die er leven bij hobbymatige en kleinschalige houders van schapen en geiten.
02 oktober 2009 - 11:38

Archief Q-koorts bulletins

Levende Have heeft van augustus 2008 tot en met augustus 2009 een bulletin over Q-koorts bijgehouden. In deze bulletins is de ontwikkeling van de ziekte te volgen, alsmede de maatregelen die zijn getroffen.
02 oktober 2009 - 11:27

Meer informatie Q-koorts

Ook op andere websites is relevante en uitgebreide informatie te vinden over Q-koorts. Levende Have verzamelde de belangrijkste informatiebronnen.
Voorzorgsmaatregelen bij aflammeren en verwerpen
02 oktober 2009 - 11:26

Voorzorgsmaatregelen bij aflammeren en…

Voor houderijen met een publieksfunctie is een hygiëneprotocol Q-koorts opgesteld. In dit protocol zit een aantal verplichte maatregelen, zoals het apart aflammeren. Voor hobbymatig gehouden schapen en geiten is het protocol niet verplicht (wel geadviseerd).
02 oktober 2009 - 11:22

Vaccinatie tegen Q-koorts

Grootschalige schapen- en geitenbedrijven, maar ook bedrijven met een publieksfunctie, zoals kinderboerderijen, zorgboerderijen en houders van rondtrekkende schapenkuddes, zijn verplicht hun schapen en geiten jaarlijks in te enten tegen Q-koorts.
02 oktober 2009 - 11:15

Verspreiding van Q-koorts

De Q-koortsbacterie kan zich via de lucht verspreiden over afstanden tot 60 kilometer. De bacterie Coxiella burnetii die de ziekte veroorzaakt kan maanden tot jaren overleven in stof of zand. 
02 oktober 2009 - 11:09

Q-koorts regels

ER GELDT NOG ALTIJD EEN VACCINATIEPLICHT VOOR BEDRIJVEN MET MELKGEITEN EN MELKSCHAPEN EN BEDRIJVEN MET EEN PUBLIEKSFUNCTIE, ZOALS KINDERBOERDERIJEN. OOK MOETEN GEITEN EN SCHAPEN DIE NAAR KEURINGEN GAAN, WORDEN GEVACCINEERD. VOOR ALLE HOUDERS GELDT: BEZOEKERS MOGEN NIET AANWEZIG ZIJN BIJ HET AFLAMMEREN. HET AFLAMMEREN MOET GEBEUREN IN EEN VOOR HET…
07 oktober 2008 - 11:35

Q-koorts bacterie resistent tegen veel middelen

Voor het reinigen en ontsmetten van stallen, veewagens, kleding, handen zijn tal van middelen op de markt. Variërend van agressieve stoffen tot en met milieuvriendelijke producten. Lang niet alle middelen werken even goed. Zo is de Q-koorts bacterie resistent tegen veel bekende ontsmettingsmethoden.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier