Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Elektronische I&R

Voor schapen en geiten geldt een verplichte elektronische identificatie en registratie (I&R). Ze moeten worden voorzien van een visueel merk (oormerk) en één elektronisch identificatiemiddel: een elektronisch oormerk, een maagbolus of een injectaat/chip. Op de identificatiemiddelen staat een individuele code van twaalf cijfers. De gegevens van alle schapen en geiten moeten vervolgens binnen een half jaar na geboorte in een centrale databank gezet.

 

Nieuws over Elektronische I&R

lam met oormerken
13 augustus 2021 - 16:04

NBvH stopt met uitgifte van paspoorten voor…

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydieren (NBvH) stopt met de uitgifte van dierenpaspoorten. Met behulp van deze paspoorten en een chip konden dierhouders hun varkens, geiten, en schapen op een alternatieve en diervriendelijke manier identificeren.
10 september 2020 - 13:30

Schriftelijke waarschuwing bij overtreding…

Hobbymatige houders van schapen, geiten, runderen of varkens die geen UBN hebben, krijgen bij een controle eerst een schriftelijke waarschuwing. Deze waarschuwing zal wel gepaard gaan met een last onder dwangsom, om ervoor te zorgen dat de overtreding ongedaan wordt gemaakt. Maar de controlerende instantie deelt niet direct een bestuurlijke boete…
31 december 2019 - 11:08

Groot tekort bij I&R-systeem schapen en…

Bij het beheer van het systeem van identificatie en registratie (I&R) voor schapen en geiten is een tekort te ontstaan van ruim een miljoen euro. Dit meldt LTO-woordvoerster Saskia Duives-Cahuzak op de website boerderij.nl.
26 november 2019 - 09:10

NBvH ziet kansen voor identificatie met…

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) gaat proberen om in de Europese regelgeving een uitzondering te realiseren voor varkens, koeien, geiten, en schapen die geïdentificeerd worden met behulp van een paspoort en een chip.

Artikelen over Elektronische I&R

Hoe werkt elektronische I&R van schapen en geiten?
21 november 2017 - 09:49

Hoe werkt elektronische I&R van schapen en…

Schapen en geiten moeten een elektronisch oormerk in en aangemeld worden bij de databank. In dit artikel beschrijven we stap voor stap hoe dat in z'n werk gaat.
Welke identificatiemiddelen zijn toegestaan?
05 oktober 2017 - 09:53

Welke identificatiemiddelen zijn toegestaan?

Voor de identificatie van dieren - oormerken, chips, bolussen, tatoeages - zijn meerdere combinaties toegestaan, maar niet alle combinaties zijn ook leverbaar. Er is ook een verschil als een dier bestemd is voor de export. In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.
Adviezen voor het inbrengen van bolussen
15 september 2015 - 12:16

Adviezen voor het inbrengen van bolussen

Je kunt een schaap of geit identificeren met een maagbolus. Een maagbolus wordt met een speciale applicator ingebracht. Dat kan als een dier zo'n vier kilo weegt. In dit artikel beschrijven we hoe je dat het beste kunt doen.
14 september 2015 - 14:06

Oormerken overdragen

Als je oormerken teveel hebt besteld, dan kun je die eventueel overdragen aan een andere houder. Hier lees je hoe je dat moet doen.
oormerk inbrengen
05 mei 2010 - 09:55

Adviezen voor inbrengen oormerken

Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar het inbrengen van oormerken. Dat heeft een aantal adviezen opgeleverd. Wie deze adviezen opvolgt, kan problemen met oormerken (zoals infecties) beperken.
18 januari 2010 - 19:17

Vervoersdocumenten

Als je schapen, geiten of runderen gaat verplaatsen, dan moet je daar melding van maken. In dit artikel geven we antwoord op de vraag wanneer je een vervoersdocument nodig hebt.  
18 januari 2010 - 19:16

Melden in- en uitscharen van schapen en geiten

Wat moet je doen als je schapen, geiten of runderen tijdelijk in een weiland plaatst dat niet van jou is?  Er zijn twee mogelijkheden.
oormerk verloren
31 oktober 2009 - 20:42

Wat te doen bij verlies van oormerken?

Oormerken kwijt? Je mag schapen en geiten een nieuw oormerk in doen. Als je er maar melding van maakt in de centrala database.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier