Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Elektronische I&R

oormerken

 

Voor schapen en geiten geldt een verplichte elektronische identificatie en registratie (I&R). Ze moeten worden voorzien van een visueel merk (oormerk) en één elektronisch identificatiemiddel: een elektronisch oormerk, een maagbolus of een injectaat/chip. Op de identificatiemiddelen staat een individuele code van twaalf cijfers. De gegevens van alle schapen en geiten moeten vervolgens binnen een half jaar na geboorte in een centrale databank gezet.

 

Nieuws over Elektronische I&R

Bestuurlijke boetes voor hobbyhouders gehalveerd
08 december 2018 - 10:15

Bestuurlijke boetes voor hobbyhouders…

De bestuurlijke boetes die per 1 juli 2019 worden ingevoerd voor overtredingen van I&R-regels, vallen voor hobbymatige houders aanzienlijk lager uit dan voor commerciële houders. Particulieren hoeven maar de helft te betalen van wat een commerciële veehouder kwijt is bij een overtreding.
08 november 2018 - 20:28

Zes procent van de schapen in I&R systeem…

Vierduizend schapenhouders hebben van rvo.nl een brief gekregen met de mededeling dat een of meerdere van hun schapen niet goed geregistreerd staan. Er zijn bij 6% van de schapen fouten gemaakt met de aan- en afvoermeldingen.
06 september 2018 - 12:03

'Boetes I&R buitensporig hoog'

De door het ministerie van LNV voorgestelde boetes voor overtredingen van regels voor registratie en identificatie (I&R) zijn buitensporig hoog. Het Platform voor de Kleinschalige Schapen- en Geitenhouderij (KSG) vindt dat er aparte tarieven moeten komen voor niet-bedrijfsmatige houders.
23 augustus 2018 - 11:23

Direct boete voor niet melden dieren

Wie schapen, geiten, koeien of varkens houdt en dat niet meldt bij de overheid, kan rekenen op een boete van €1500. Hetzelfde bedrag staat voor het niet registreren van de dieren in het I&R-systeem.

Artikelen over Elektronische I&R

Hoe werkt elektronische I&R van schapen en geiten?
21 november 2017 - 09:49

Hoe werkt elektronische I&R van schapen en…

Schapen en geiten moeten een elektronisch oormerk in en aangemeld worden bij de databank. In dit artikel beschrijven we stap voor stap hoe dat in z'n werk gaat.
Welke identificatiemiddelen zijn toegestaan?
05 oktober 2017 - 09:53

Welke identificatiemiddelen zijn toegestaan?

Voor de identificatie van dieren - oormerken, chips, bolussen, tatoeages - zijn meerdere combinaties toegestaan, maar niet alle combinaties zijn ook leverbaar. Er is ook een verschil als een dier bestemd is voor de export. In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.
Adviezen voor het inbrengen van bolussen
15 september 2015 - 12:16

Adviezen voor het inbrengen van bolussen

Je kunt een schaap of geit identificeren met een maagbolus. Een maagbolus wordt met een speciale applicator ingebracht. Dat kan als een dier zo'n vier kilo weegt. In dit artikel beschrijven we hoe je dat het beste kunt doen.
14 september 2015 - 14:06

Oormerken overdragen

Als je oormerken teveel hebt besteld, dan kun je die eventueel overdragen aan een andere houder. Hier lees je hoe je dat moet doen.
oormerk inbrengen
05 mei 2010 - 09:55

Adviezen voor inbrengen oormerken

Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar het inbrengen van oormerken. Dat heeft een aantal adviezen opgeleverd. Wie deze adviezen opvolgt, kan problemen met oormerken (zoals infecties) beperken.
18 januari 2010 - 19:17

Vervoersdocumenten

Als je schapen, geiten of runderen gaat verplaatsen, dan moet je daar melding van maken. In dit artikel geven we antwoord op de vraag wanneer je een vervoersdocument nodig hebt.  
18 januari 2010 - 19:16

Melden in- en uitscharen van schapen en geiten

Wat moet je doen als je schapen, geiten of runderen tijdelijk in een weiland plaatst dat niet van jou is?  Er zijn twee mogelijkheden.
31 oktober 2009 - 20:42

Wat te doen bij verlies van oormerken?

Oormerken kwijt? Je mag schapen en geiten een nieuw oormerk in doen. Als je er maar melding van maakt in de centrala database.
10 september 2007 - 15:00

Oormerkweigeraars, wel strafbaar, geen straf

Na twee rechtszaken en een hoger beroep ontstaat er meer duidelijkheid over de positie van oormerkweigeraars die hun dieren wel chippen: ze zijn strafbaar, maar verdienen geen straf.