Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Adviezen voor inbrengen oormerken

Ingediend door jinke op 05 mei 2010 - 09:55
oormerk inbrengen

Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar het inbrengen van oormerken. Dat heeft een aantal adviezen opgeleverd. Wie deze adviezen opvolgt, kan problemen met oormerken (zoals infecties) beperken.

Type oormerk:
Wondherstel is gebaat bij een wond die kan opdrogen. U-vormige oormerken zijn op dit punt in het voordeel, maar ook met flappen en ronde merken, mits er voldoende afstand is tussen het vrouwelijk en mannelijk deel, is voldoende beluchting van de wond te bereiken. Ook de dikte van de oorschelp, de vorm en de beharing van het oor spelen een rol in de keuze. Kies een oormerk dat bij uw dieren en uw gebruik past. Naast wondherstel speelt ook afleesbaarheid, duurzaamheid, oormerkverlies en prijs een rol. Aarzel bij problemen niet om een ander type oormerk te testen.
 

Oormerken MERKO M18

Leeftijd bij aanbrengen:
De manier waarop men schapen en geiten houdt, bepaalt vooral het moment waarop oormerken worden aangebracht. Vaak toegepaste momenten zijn zo snel mogelijk na de geboorte, bij het verlaten van het aflamhok of zo laat mogelijk na de geboorte, maar wel binnen de wettelijk grenzen.

 • Probeer oormerken aan te brengen op een moment van een lage infectiedruk vanuit de omgeving (droge schone ruimte, weide).
 • Probeer te vermijden om oormerken aan te brengen op momenten van een verminderde weerstand (zieke, verzwakte lammeren) en/of tijdens een uitbraak van Ecthyma, omdat Ecthyma zich ook kan ‘nestelen’ op de oorwond en het genezingsproces negatief beïnvloedt.

Tang:

 • Gebruik de juiste tang voor het oormerk.
 • Zorg dat de tang goed functioneert (geen verbogen delen, de punt moet goed in het gat vallen)
 • Let bij verwisselbare stiften op het gebruik van de juiste stift. Door een te lange stift is er een grote kans op beschadiging van het oormerk, door een te korte stift ‘klikt’ de punt niet vast in het gat.

Plaats:

 • Tussen twee nerven (bloedvaten) in.
 • Breng zo dicht mogelijk bij de kop aan om verlies te beperken, maar voldoende ver van de kop af zodat het oormerk in een vlak gedeelte van het oor zit. Hierdoor wordt vermeden dat de rand van het oormerk op de oorschelp drukt, hetgeen tot irritatie en wonden gaat leiden. In het algemeen is de optimale plaats ongeveer 1/3 oorlengte vanaf de kop.
 • Voorzijde of achterzijde van het oor is al naar gelang eigen wensen, bij voorbeeld afleesbaarheid van het oormerk vanaf respectievelijk vanaf de voorzijde of vanaf de achterkant van het dier. Midden op het oor is minder gewenst omdat de oorschelp daar veelal gebogen is, waardoor de kans op het ontstaan van drukwonden door het vrouwelijk deel van het oormerk op de oorschelp groter wordt.

Aanbrengen:

 • Werk zo hygiënisch mogelijk. Neem oormerken niet voortijdig uit de verpakking, laat oormerken niet vallen waardoor ze vuil worden, werk in een schone ruimte. Berg nog niet gebruikte oormerken schoon op.
 • Neem de tijd voor het aanbrengen, werk rustig en creëer goede werkomstandigheden en een goede werkvolgorde.
 • Let er op dat het mannelijk deel van de buitenkant van het oor naar binnen toe wordt aangebracht.
 • Draai na het aanbrengen het oormerk rond of maak bij U vormige oormerken een heen en weer slag om weefselrafels en haren los te maken uit het gat van het vrouwelijk deel.
 • Ontsmet bij minder optimale hygiënische omstandigheden de wond na aanbrengen, zowel aan de binnen- als buitenzijde van het oor. Het ontsmetten van de tang is weinig zinvol omdat de tang niet of nauwelijks in contact komt met het oor. Het ontsmetten van beide oormerkdelen voorafgaand aan het aanbrengen kan nuttig zijn bij twijfel aan de hygiënische toestand van het oormerk, maar is geen volledige vervanging voor het ontsmetten van de wond na het aanbrengen.

Oplossen problemen:

 • Bij minder ernstige ontstekingen wond regelmatig schoonmaken en desinfecteren.
 • Bij ernstige oorontstekingen oormerk(en) uitknippen, oorwond schoonmaken en ontsmetten, wond laten herstellen en daarna nieuwe oormerken aanbrengen, zo mogelijk in het oude gat.
 • Bij ernstige zwelling van het oor oormerk(en) uitknippen en na herstel nieuwe oormerken aanbrengen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier