Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Groot tekort bij I&R-systeem schapen en geiten

Ingediend door jinke op 31 december 2019 - 11:08

Bij het beheer van het systeem van identificatie en registratie (I&R) voor schapen en geiten is een tekort te ontstaan van ruim een miljoen euro. Dit meldt LTO-woordvoerster Saskia Duives-Cahuzak op de website boerderij.nl.

Duives verwacht dat de lasten voor schapen- en geitenhouders het komende jaar zullen toenemen. Het I&R-systeem voor schapen en geiten is in beheer bij het ministerie van LNV en RVO.nl. Vooral het callcenter zou voor een enorme kostenstijging zorgen. Dat er dit jaar een tekort zou ontstaan was door het ministerie van LNV ingecalculeerd. Rekening was gehouden met 8 ton. Dat blijkt nu 1,2 miljoen te zijn. Vakblad Het Schaap maakt melding van grote onenigheid over de verdeling van die kosten. Organisaties als LTO, waarbij vooral de grote schapenboeren zijn aangesloten, en het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders denken daar heel verschillend over. Overleg op 12 december met het ministerie heeft geen resultaat opgeleverd aldus Het Schaap.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

In haar blog op de website van LTO meldde Duives al in oktober:''De kosten van het registreren van onze schapen blijven stijgen. Dat heeft vooral te maken met de kosten van het callcenter. Als je een vraag hebt over I&R, zitten er in Den Haag mensen klaar om je daarbij te helpen. Gemiddeld belt iedere schapenhouder eens in de twee jaar naar het callcenter. De kosten daarvan bedragen alleen voor de schapenhouderij € 800.000 euro per jaar. Als je die twee gegevens op elkaar deelt, dan kom je op een gemiddelde gespreksduur van 40 minuten. Dat heeft vooral te maken met de meekijkfunctie, die in het systeem zit. De mensen van het callcenter helpen je dan door het systeem heen om gegevens aan te passen, maar dat kost veel tijd. En die tijd betalen we gezamenlijk.''

Binnen de schapenafdeling van LTO bestaan serieuze plannen om de I&R in eigen beheer te gaan doen. Daarvoor zijn ongeveer 12.000 registraties van UBN's nodig om tegen de huidige prijs van de UBN-registratie uit de kosten te komen. Dat is bijna de helft van alle geregistreerde schapenhouders.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier