Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Adviezen voor het inbrengen van bolussen

Ingediend door jinke op 15 september 2015 - 12:16
Adviezen voor het inbrengen van bolussen
Een maagbolus is een grote keramieken capsule waarin een elektronische transponder (chip van 32 mm) zit opgesloten. De normale bolus is 7 cm lang en 2 cm breed; de mini-bolus is 5 cm lang en 1 cm breed. De bolus wordt ingebracht met een speciale applicator. Het inbrengen van de bolus vereist nogal wat vaardigheid. Risico van beschadigen van de slokdarm bestaat.
 
Het inbrengen kan ook met de hand. Dat gaat eigenlijk verrassend gemakkelijk. De bolus even in de sla- of olijfolie dopen, daardoor worden ze gladder en smakelijker. De helper houdt het dier op schoot, zorgt ervoor dat de kop in een hoek van 90 graden op de nek staat en duwt de kaken uiteen. De ander brengt met de hand de punt van de bolus diep in de keelholte, tot het einde van de tong, en drukt met de wijsvinger de bolus nog even na. Hand eruit en de bek nog even dicht houden tot er een slikbeweging gemaakt is. Gebruik geen kracht.
Een handige en ervaren schapenhouder kan het wellicht in z’n eentje, maar met z’n tweeën werkt het makkelijker. Als de bolus in de bek blijft zitten (dier heeft niet geslikt), wacht dan rustig totdat het dier de bolus uitspuugt en probeer het opnieuw.
 
De Ready (mini)Bolus EID kan worden ingebracht als het dier vier kilo weegt of bij een leeftijd van maximaal 6 maanden.
Wanneer de bolus eenmaal in de netmaag zit, zal hij daar door het gewicht onderin blijven zitten en met een normale 'reader' af te lezen zijn.

oormerken

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier