Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dossiers

Wolven

De wolf heeft zich definitief gevestigd in Nederland. In dit dossier houden we bij waar de wolf wordt gesignaleerd. Ook geven we tips. Levende Have vindt het belangrijk dat houders van schapen en geiten hun dieren beschermen tegen de wolf. Dat kan op verschillende manieren. Een kleine groep schapen kan vrij eenvoudig achter een goede afrastering, voor een kudde is een bewakingshond effectief.

Schuilstallen

Nog altijd is het lang niet overal toegestaan een schuilstal te plaatsen in een weiland. Sommige gemeenten hebben het geregeld, andere niet. De ene provincie doet moeilijker dan de andere. In dit dossier de achtergronden en recente ontwikkelingen. Levende Have maakte ook een brochure over schuilstallen in het buitengebied. In de webshop zijn bouwtekeningen verkrijgbaar van een sleepstal, een schuilstal en een mobiel schapen-, geiten- en varkenshok. 

Weidebeheer

In dit dossier verzamelen we informatie over het beheer van de wei voor paarden, schapen en koeien. De artikelen gaan over herstel van graslanden, bemesten, en de afvoer van water.

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij commercieel gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijke type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.

Bloedluis

Bloedluis is de meest voorkomende parasiet bij kippen. Elke kippenliefhebber kan er wel over meepraten. Bestrijding van de bloedluizen vergt het nodige doorzettingsvermogen. Er zijn verschillende manieren om deze vervelende rode bloedmijten uit het hok te krijgen. Vandaar dit dossier.

Schmallenbergvirus

En toen was daar ineens het Schmallenbergvirus. Het verspreidde zich in 2011 als een razende door het land. Het leidde tot geboortes van vele misvormde lammeren en kalveren. Inmiddels heeft de veestapel immuniteit opgebouwd.

Fokkerij

Iedereen heeft wel eens gehoord van de wetten van Mendel. We hebben allemaal wel eens iets geleerd over chromosomen en genen. Maar wat is de huidige stand van de wetenschap in de genetica en hoe kunnen we die kennis toepassen in de praktijk?

Biodiversiteit

In dit dossier is informatie te vinden over biodiversiteit in de praktijk: wetenswaardigheden, maar ook praktische tips, bijvoorbeeld over de aanplant van bomen en het verbeteren van de leefomgeving voor bijen.

Wormbestrijding

Dit dossier biedt schapen- en geitenhouders en houders van runderen informatie over de beste methode om maag-darmwormen te voorkomen en te bestrijden. Standaard ontwormen is lang niet altijd de beste keuze. Beter is het te kiezen voor een aanpak waarbij zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van ontwormingsmiddelen.

Elektronische I&R

Alle schapen en geiten moeten worden opgenomen in het systeem voor elektronische identificatie en registratie (I&R). Dankzij dit systeem kan met één druk op de knop worden achterhaald waar een schaap of geit zich bevindt, waar het dier vandaan komt en met welke andere dieren het in contact is geweest.

Q-koorts

Van 2008 tot 2010 was er een Q-koorts-epidemie in Nederland. Sinds 2011 is de situatie onder controle, al leeft de bacterie voort. Eind 2012 werd de epidemie voorbij verklaard. Sinds juni 2016 is Nederland officieel vrij van Q-koorts. Speciaal voor houders van hobbygeiten en hobbyschapen heeft Levende Have een dossier over Q-koorts opgesteld. Hier vind je alle informatie die van belang is voor de kleinschalige houders van schapen en geiten.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier