Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Dierenwelzijn

Het welzijn van dieren is toe aan een nieuwe definitie en een nieuwe wijze van beoordelen, waarbij het dier een zwaardere stem krijgt. De vijf vrijheden van Brambell hebben hun beste tijd gehad. Welzijn is meer dan de afwezigheid van dorst, honger, stress, pijn, ziekte, angst, en de vrijheid om normaal gedrag te vertonen. In 2021 is de Wet Dieren veranderd: de wijze waarop dieren worden gehouden geldt niet langer als excuus (''redelijk doel'') voor het benadelen van hun welzijn. De wijze van houden moet worden aangepast aan het dier. Dat heeft nogal wat consequenties. Dit dossier geeft ruimte aan nieuwe inzichten.

Nieuws over Dierenwelzijn

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
06 december 2021 - 10:07

Nieuw boek over dierenwelzijn, de wet en…

De wijziging die in mei van dit jaar is aangebracht in de Wet Dieren - huisvesting kan niet langer als redelijk doel worden beschouwd voor het benadelen van dierenwelzijn - raakt de achilleshiel van de dier- en veehouderij in Nederland. Het is onvermijdelijk dat de gehele wet, inclusief de bijbehorende algemene maatregelen van bestuur, in…
02 december 2021 - 09:25

Meerderheid voor verbod op beperken natuurlijk…

Twee derde van de Nederlanders vindt dat kippen moeten kunnen scharrelen in een uitloop en varkens moeten kunnen wroeten in stro of zand. Is dat niet mogelijk, dan moet er een verbod komen. Een meerderheid (58%) vindt ook dat het verboden moet worden om koeien te houden zonder dat zij voor hun eigen kalf mogen zorgen.
19 november 2021 - 11:31

RDA breidt dierenwelzijn uit met 'positief…

Dierenwelzijn is lange tijd getoetst aan de hand van de zogeheten vijf vrijheden van Brambell. Maar dat dieren vrij zijn van pijn, honger, dorst, ongemak ziekte en stress en dat ze hun natuurlijke (normale) gedrag kunnen vertonen, is niet meer voldoende. De Raad voor Dierenaangelegenheden breidt dierenwelzijn uit met ''positief emotionele toestand…
04 november 2021 - 10:03

Schouten wil geen levenslang houdverbod

Demissionair landbouwminister Schouten wil geen levenslang houdverbod in geval van ernstige dierenmishandeling. Dit schrijft ze in antwoord op vragen van kamerlid Joost Eerdmans (JA21). Het houdverbod is in een wetsvoorstel dat nog door het parlement moet worden goedgekeurd, vastgesteld op maximaal 10 jaar. Ze merkt op dat 10 jaar al twee keer zo…

Artikelen over Dierenwelzijn

30 oktober 2021 - 09:03

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag

Een kleine, maar wezenlijke wijziging van de Wet Dieren die eerder dit jaar door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, zou wel eens de opmaat kunnen zijn naar een meer ingrijpende herziening, verwacht Jinke Hesterman, auteur van het boek Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag. 
05 oktober 2021 - 10:30

Autonomie wezenlijk voor welzijn van dieren

Laat het dier zelf beslissen, zegt emeritus hoogleraar gedragsfysiologie Jaap Koolhaas. De omgeving waarin we dieren houden zou zo ingericht moeten worden, dat ze zelf hun keuzes kunnen maken.
04 oktober 2021 - 16:29

‘We willen dat dieren floreren, daar zijn…

In een lang interview dat Levende Have had ter gelegenheid van zijn afscheid, laat Hans Hopster zijn licht schijnen over dierenwelzijn. ''Het is essentieel vanuit het dier na te denken en niet meer te accepteren dat de vijf vrijheden van Brambell wel voldoende zijn. Er is duidelijk een beweging gaande dat je dieren niet alleen moet behoeden voor…
06 mei 2021 - 11:59

Hiaat Wet Dieren leidt tot moeilijk te…

In de Wet Dieren zit een groot hiaat, waardoor eigenaren hun niet-productiedieren - met uitzondering van katten, honden en ganzen - zelf mogen doden. Daarbij gelden weliswaar voorwaarden, zo moet het dier voor het doden worden bedwelmd, maar of men zich daaraan houdt, valt in de meeste gevallen buiten het blikveld van de handhavers.
bitloos rijden
24 januari 2020 - 14:16

Ruiter en paard gebaat bij bitloos rijden

Meer onderzoek nodig om bit-aanhangers te overtuigen Ruiter en paard gebaat bij bitloos rijden Tekst: Jinke Hesterman Als het aan de Brits-Amerikaanse paardenarts W. Robert Cook ligt, zijn de dagen van het bit definitief geteld. Het stuk metaal in de mond veroorzaakt teveel dierenleed. Hoe nodig is het dat bitloos rijden meer aanhang krijgt?

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier