Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij commercieel gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijke type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ga naar je account en vink nieuwsbrief aan. Heb je nog geen account? Dan kun je onderaan deze pagina een account aanmaken.

Nieuws over Vogelgriep

Watermaalse baardkriel
22 juni 2019 - 10:24

H3N1 vogelgriep leidt tot steeds meer problemen

Het H3N1 vogelgriepvirus dat in Belgie en nu ook in Luxemburg en Frankrijk rondwaart is een gemene laagpathogene variant. In veel gevallen leidt een besmetting tot ziekteverschijnselen en sterfte, maar er zijn ook kippen die er geen last van hebben. Kippen die wel besmet zijn, maar niet ziek worden en ook gewoon eieren blijven leggen, vormen…
Kip wordt ingeent tegen vogelgriep
12 januari 2019 - 10:05

Waarom wordt er niet gevaccineerd tegen…

Er zijn tot dusver nog geen nieuwe meldingen van vogelgriep. De laatste melding dateert van enkele weken geleden en betrof een geïsoleerd geval van een fokkerij van watervogels in het Drentse Veeningen. Daarbij ging het om een niet gevaarlijke variant.  
25 december 2018 - 09:24

Vogelgriep bij De Snavelhof in Veeningen

Bij Breeding Farm De Snavelhof in Veeningen is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de laagpathogene variant. Naar schatting 75 watervogels worden in quarantaine gehouden. De dieren hoeven vooralsnog niet te worden geruimd. Breeding Farm De Snavelhof handelt in vogels, zoogdieren en reptielen. Eigenaar Gerrit…
04 december 2018 - 15:39

Antistoffen tegen vogelgriep bij eend op…

Van de 132 kippen en 16 watervogels die in de periode september tot en met november 2017 tijdens deelname aan een show of tentoonstelling zijn onderzocht, bleek één eend antistoffen te hebben tegen hoogpathogene vogelgriep H5. Ook een kip had antistoffen tegen vogelgriep, maar dat ging niet om de veelvoorkomende varianten H5 en H7.

Artikelen over Vogelgriep

08 december 2017 - 13:01

Actuele situatie vogelgriep 2017 en 2018

Update 12 april De vogelgriepdreiging is voorbij. Vanaf 13 april hoeft hobbyluimvee niet meer te worden afgeschermd van contact met wilde vogels. Update 28 maart 2018 Per 30 maart wordt ophokplicht en afschermplicht voor deel van Nederland opgeheven (zie kaart onderaan in bestand). Vervoersverbod rond Oldekerk wordt op 30 maart ingetrokken.
14 december 2016 - 11:58

Actuele situatie vogelgriep 2016-2017

Sinds 1 januari 2017 hebben zich in Nederland geen uitbraken van vogelgriep meer voorgedaan bij commercieel pluimvee. Wel waren er in maart nog besmettingen bij hobbypluimee. In dit artikel houden we de actuele situatie bij en berichten we over de ophokplicht en afschermplicht.
22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier