Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij commercieel gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijke type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ga naar je account en vink nieuwsbrief aan. Heb je nog geen account? Dan kun je onderaan deze pagina een account aanmaken.

Nieuws over Vogelgriep

10 oktober 2019 - 13:43

Overdracht van vogelgriep op uitloopkippen via…

Pluimveebedrijven met een buitenuitloop hebben een verhoogd risico op vogelgriep. Het virus wordt overgedragen door wilde vogels. Maar hoe gaat dat precies en hoe komt het dat het ene bedrijf daar meer last van heeft dan het andere? Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben samen met studenten van (Agrarische) Hogescholen in Almere, Dronten…
28 augustus 2019 - 13:31

Geen bestrijdingsplichtige ziekte, toch ruimen…

Landbouwminister Carola Schouten heeft onder grote druk vanuit de pluimveesector besloten dat bedrijven die besmet zijn met laagpathogene vogelgriep H3N1 toch geruimd gaan worden. H3N1 is officieel geen bestrijdingsplichtige dierziekte.
Watermaalse baardkriel
22 juni 2019 - 10:24

H3N1 vogelgriep leidt tot steeds meer problemen

Het H3N1 vogelgriepvirus dat in Belgie en nu ook in Luxemburg en Frankrijk rondwaart is een gemene laagpathogene variant. In veel gevallen leidt een besmetting tot ziekteverschijnselen en sterfte, maar er zijn ook kippen die er geen last van hebben. Kippen die wel besmet zijn, maar niet ziek worden en ook gewoon eieren blijven leggen, vormen…
Kip wordt ingeent tegen vogelgriep
12 januari 2019 - 10:05

Waarom wordt er niet gevaccineerd tegen…

Er zijn tot dusver nog geen nieuwe meldingen van vogelgriep. De laatste melding dateert van enkele weken geleden en betrof een geïsoleerd geval van een fokkerij van watervogels in het Drentse Veeningen. Daarbij ging het om een niet gevaarlijke variant.  

Artikelen over Vogelgriep

08 december 2017 - 13:01

Actuele situatie vogelgriep 2017 en 2018

Update 12 april De vogelgriepdreiging is voorbij. Vanaf 13 april hoeft hobbyluimvee niet meer te worden afgeschermd van contact met wilde vogels. Update 28 maart 2018 Per 30 maart wordt ophokplicht en afschermplicht voor deel van Nederland opgeheven (zie kaart onderaan in bestand). Vervoersverbod rond Oldekerk wordt op 30 maart ingetrokken.
14 december 2016 - 11:58

Actuele situatie vogelgriep 2016-2017

Sinds 1 januari 2017 hebben zich in Nederland geen uitbraken van vogelgriep meer voorgedaan bij commercieel pluimvee. Wel waren er in maart nog besmettingen bij hobbypluimee. In dit artikel houden we de actuele situatie bij en berichten we over de ophokplicht en afschermplicht.
22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier