Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. De laatste jaren doen zich geregeld besmettingen voor met een gevaarlijk hoogpathogeen type vogelgriep dat een pluimveebedrijf, een kinderboerderij of een hobbypluimveehouderij binnendringt.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ga naar je account en vink nieuwsbrief aan. Heb je nog geen account? Klik dan in het menu op account aanmaken.

Klik hier voor de petitie vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep

Nieuws over Vogelgriep

11 juni 2021 - 08:29

Vogelgriep dierenweide Vleuten

Alle 56 kippen en watervogels van een dierenweide in Vleuten worden gedood nadat er vogelgriep (H5) is vastgesteld. Het is opmerkelijk dat de ziekte zo laat in het seizoen nog de kop opsteekt. Vermoedelijk gaat het om de hoogpathogene variant.
10 juni 2021 - 10:40

Noodkreet kinderboerderij: ''…

In een noodkreet aan het ministerie van LNV vraagt Helen de Greef aandacht voor de nijpende situatie op kinderboerderijen ten gevolge van de aanhoudende afschermplicht vanwege de vogelgriep. ''Het is bijna dierenmishandeling 'in naam der wet', zo voelt het in elk geval'', schrijft De Greef, coördinator van kinderboerderij de Dierencapel in…
vogelgriep
29 mei 2021 - 12:57

Honden en katten kunnen ook ziek worden van…

Nadat met vogelgriep besmette vossen zijn aangetroffen in Groningen, heeft het ministerie van LNV de adviezen aangescherpt voor inwoners van gebieden waar dode vogels worden aangetroffen. Aangeraden wordt honden aan te lijnen  en katten binnen te houden.
26 mei 2021 - 15:29

Levende Have vraagt om apart traject vaccinatie…

De Stichting Levende Have heeft minister Carola Schouten gevraagd een apart traject in gang te zetten voor de vrijwillige vaccinatie van hobbypluimvee tegen vogelgriep. Tegelijkertijd heeft de stichting de petitie aangeboden, die inmiddels ruim duizend keer is ondertekend.

Artikelen over Vogelgriep

22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier