Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij commercieel gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijke type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ga naar je account en vink nieuwsbrief aan. Heb je nog geen account? Dan kun je onderaan deze pagina een account aanmaken.

Nieuws over Vogelgriep

29 april 2020 - 10:25

Ophokplicht commercieel pluimvee ingetrokken

Het gevaar van de vogelgriep is geweken, de ophokplicht voor het commercieel gehouden pluimvee is ingetrokken. Dat heeft het ministerie van LNV bekend gemaakt. De ophokplicht was op 11 februari ingesteld en op 25 maart met een maand verlengd. Het besluit om de ophokplicht in te trekken is gebaseerd op een advies van de deskundigengroep dierziekten.
25 maart 2020 - 15:40

Ophokplicht commercieel pluimvee nog zeker een…

De ophokplicht voor commercieel pluimvee is nog zeker een maand van kracht. Dan beoordeelt minister Schouten de risico's op insleep van het vogelgriepvirus opnieuw. Dat heeft ze in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Het advies van deskundigen wees aanvankelijk in een andere richting. Op 6 maart kwam de groep bijeen en stelde vast dat de…
11 februari 2020 - 19:17

Ophokplicht voor commercieel pluimvee

Op aandringen van de pluimveesector heeft landbouwminister Carola Schouten voor de commerciële bedrijven een ophokplicht ingesteld. De ophokplicht geldt niet voor hobbypluimvee. Ook is er voor de hobbymatige houders geen afschermplicht. De maatregel volgt op de vondst van het vogelgriepvirus H5N8 in Duitsland, op zo'n 400 km afstand van Maastricht…
kippenuitloop
16 januari 2020 - 20:15

Schouten ziet voorlopig af van ophokplicht voor…

Minister Schouten ziet voorlopig geen aanleiding om een ophokplicht in te stellen voor commercieel pluimvee. Organisaties van pluimveehouders hadden daar om gevraagd vanwege de dreiging van vogelgriep. Volgens Schouten is er geen acuut gevaar omdat de najaarstrek van wilde vogels voorbij is.

Artikelen over Vogelgriep

08 december 2017 - 13:01

Actuele situatie vogelgriep 2017 en 2018

Update 12 april De vogelgriepdreiging is voorbij. Vanaf 13 april hoeft hobbyluimvee niet meer te worden afgeschermd van contact met wilde vogels. Update 28 maart 2018 Per 30 maart wordt ophokplicht en afschermplicht voor deel van Nederland opgeheven (zie kaart onderaan in bestand). Vervoersverbod rond Oldekerk wordt op 30 maart ingetrokken.
14 december 2016 - 11:58

Actuele situatie vogelgriep 2016-2017

Sinds 1 januari 2017 hebben zich in Nederland geen uitbraken van vogelgriep meer voorgedaan bij commercieel pluimvee. Wel waren er in maart nog besmettingen bij hobbypluimee. In dit artikel houden we de actuele situatie bij en berichten we over de ophokplicht en afschermplicht.
22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier