Vogelgriep uitgebroken!

Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij commercieel gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijke type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuws over Vogelgriep

18 december 2017 - 20:53

Vogelgriep op dierenpark Biddinghuizen

Op dierenpark De Scharrelberg in Biddinghuizen is hoogpathogene vogelgriep aangetroffen. Alle pluimvee, watervogels, parelhoenders en nandoes zijn gedood. In totaal gaat het om veertig dieren.
16 december 2017 - 10:56

Noordshow gaat door, met duiven en zonder kippen

De Noordshow, van 4 tot en met 6 januari in Assen, gaat door. Zonder pluimvee. Dat heeft het bestuur van dit evenement besloten. Pluimvee is niet welkom vanwege de vogelgriep en het tentoonstellingsverbod. Op Facebook meldt Eric Doorn dat het aantal inzendingen van konijnen, cavia's, kleine knagers, sierduiven en siervogels ruim voldoende is om…
14 december 2017 - 20:56

Zwanen bij Harderwijk dood door vogelgriep

De dode zwanen die zijn aangetroffen bij Harderwijk hadden vogelgriep. Ook bij wilde watervogels in de buurt van Elburg en Hulshorst is vogelgriep aangetroffen. Volgens Bioveterinary Research Wageningen gaat het om een besmetting met H5N6. Hetzelfde virus dat eerder de eendenhouderij in Biddinghuizen is binnengedrongen.
09 december 2017 - 09:57

Gemengd bedrijf mogelijk oorzaak besmetting…

Het door vogelgriep getroffen bedrijf aan de Alikruikweg in Biddinghuizen houdt niet alleen eenden. Het is ook een akkerbouwbedrijf. Het gemengde karakter van het bedrijf is mogelijk de oorzaak van de besmetting.

Artikelen over Vogelgriep

08 december 2017 - 13:01

Actuele situatie vogelgriep 2017 en 2018

Update 9 januari 2018 Het vervoersverbod rond Biddinghuizen vanwege de vogelgriep is opgeheven. De ophokplicht voor commercieel pluimvee en de afschermplicht voor hobbypluimvee blijven van kracht. Dat heeft het ministerie van Landbouw bekend gemaakt. Update 18 december Vogelgriep op dierenpark De Scharrelberg in Biddinghuizen. Update 14 december…
14 december 2016 - 11:58

Actuele situatie vogelgriep 2016-2017

Sinds 1 januari 2017 hebben zich in Nederland geen uitbraken van vogelgriep meer voorgedaan bij commercieel pluimvee. Wel waren er in maart nog besmettingen bij hobbypluimee. In dit artikel houden we de actuele situatie bij en berichten we over de ophokplicht en afschermplicht.
22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour