Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij commercieel gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijke type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuws over Vogelgriep

26 juni 2017 - 20:53

Virus vogelgriep ''overzomert'…

In België hebben zich de afgelopen weken twaalf gevallen van vogelgriep voorgedaan bij hobbypluimvee en pluimveehandelaren. De overheid vermoedt dat vogelmarkten de besmettingsbron zijn. Deze markten zijn sinds 13 juni verboden. Het is heel opmerkelijk dat er zich in deze rijd van het jaar nog besmettingsgevallen voordoen. Volgens kenners kan het…
Vogelgriep bij ganzen in Utrecht
31 mei 2017 - 10:42

Vogelgriep bij ganzen in Utrecht

Bij twee dode wilde ganzen in de gemeente Utrecht is vogelgriep aangetroffen. De dieren bleken besmet met het hoogpathogene H5N5-virus. 
19 april 2017 - 17:30

Maatregelen vogelgriep ingetrokken

De overheid heeft de maatregelen ter bescherming van pluimvee tegen vogelgriep ingetrokken. Het hobbypluimvee hoeft niet meer te worden afgeschermd, het tentoonstellingsverbod is van de baan.De laatste uitbraak was op 23 maart bij een hobbypluimveehouder. De laatste keer dat er een besmette wlde voge werd aangetroffen was op 15 maart. Volgens de…
15 april 2017 - 11:42

SKBN onderzoekt problemen kinderboerderijen…

De vereniging SKBN gaat onderzoek doen naar de problemen die kinderboerderijen ondervinden door de maatregelen vanwege de vogelgriep. De vereniging meldt in een nieuwsbrief dat kinderboerderijen moesten sluiten om bezoekers weg te houden bij het pluimvee.

Artikelen over Vogelgriep

14 december 2016 - 11:58

Actuele situatie vogelgriep 2016-2017

Sinds 1 januari 2017 hebben zich in Nederland geen uitbraken van vogelgriep meer voorgedaan bij commercieel pluimvee. Wel waren er in maart nog besmettingen bij hobbypluimee. In dit artikel houden we de actuele situatie bij en berichten we over de ophokplicht en afschermplicht.
22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?