Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus op bedrijven gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijk hoogpathogeen type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ga naar je account en vink nieuwsbrief aan. Heb je nog geen account? Klik dan in het menu op account aanmaken.

Klik hier voor de petitie vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep

Nieuws over Vogelgriep

17 januari 2021 - 10:59

Levende Have vraagt om praktijktest met vaccin…

De stichting Levende Have vraagt demissionair landbouwminister Carola Schouten zo spoedig mogelijk een test te laten uitvoeren met een bestaand vaccin tegen vogelgriep.  Vorige week ontving de stichting een afwijzing van het ministerie van LNV op het verzoek om vaccins ter beschikking te stellen aan dierenartsen, zodat hobbypluimvee en pluimvee op…
13 januari 2021 - 10:50

Ministerie van LNV negeert verzoek om…

Het ministerie van LNV negeert een verzoek om vaccinatie van hobbypluimvee, dat op 29 november 2020 is ingediend door de Stichting Levende Have, mede namens dertig hobbypluimveehouders. Op 30 november heeft het ministerie een korte ontvangstbevestiging gemaild en begin december heeft de stichting telefonisch bij het ministerie geïnformeerd of het…
vogelgriep
09 januari 2021 - 10:05

Schouten kritisch over aanpak vogelgriep

Landbouwminister Carola Schouten heeft kritiek op haar eigen aanpak van vogelgriep. ''We hebben in Nederland de afgelopen jaren veel energie gestoken in onderzoek en het optimaliseren van de preventie. Dat is niet voldoende gebleken om de vogelgriepuitbraken te stoppen”, zo laat ze de Tweede Kamer weten.
05 januari 2021 - 20:17

Bedrijf nummer 10: vogelgriep in Moergestel

Bij een kalkoenenbedrijf in Moergestel is hoogpathogene vogelgriep H5N8 aangetroffen. De kalkoenhouder vond op 4 januari dode dieren in de stal. Alle 18.000 kalkoenen zijn gedood. In een zone van drie kilometer rond het bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze worden onderzocht. In de tien kilometer zone waar een vervoersverbod geldt,…

Artikelen over Vogelgriep

22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier