Vogelgriep uitgebroken!

Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij commercieel gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. Maar ook dan worden - als het om H5 of H7 virus gaat - besmette kippen of ander pluimvee geruimd. Soms is er een gevaarlijke type vogelgriep dat een pluimveebedrijf binnendringt. Vaak zie je dan dat meerdere bedrijven besmet raken.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Ga naar je account en vink nieuwsbrief aan. Heb je nog geen account? Dan kun je onderaan deze pagina een account aanmaken.

Nieuws over Vogelgriep

hobbykip van minister Veerman wordt gevaccineerd tegen vogelgriep
25 november 2020 - 09:51

Franse vaccinproducent tegen vaccinatie…

Marc Prikazsky, topman van farmaceut Ceva Santé Animale, ziet niets in grootschalige preventieve vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep. Het vaccin is er, maar dat kan beter bewaard worden voor situaties waarin een uitbraak niet meer met andere maatregelen onder controle te brengen is.
chicken factory pixabay
22 november 2020 - 10:20

Bedrijf nummer 6: vogelgriep bij leghennen in…

In het Utrechtse Hekendorp is bij een bedrijf met 100.000 leghennen het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld. Het is het zesde besmette bedrijf sinds de uitbraak in Altforst.  In beschermingsgebied dat is ingesteld, ligt één ander pluimveebedrijf, aldus het ministerie van LNV. In het toezichtsgebied van 10 kilometer liggen 10 andere…
21 november 2020 - 14:12

Bedrijf nummer 5: vogelgriep bij vleeskuikens…

Bij een bedrijf met 90.000 vleeskuikens van de maatschap Kroondijk in het Friese Witmarsum is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Alle dieren worden gedood. Drie andere pluimveebedrijven in de 3-kilometerzone worden onderzocht. In een 10-kilometerzone geldt een vervoersverbod. In dat gebied - met daarin Harlingen, Bolsward en Makkum - bevinden…
20 november 2020 - 12:28

Vogelgriep bij ganzen, eenden en kippen in…

Bij ganzen, eenden en kippen op kinderboerderijen, een hertenkamp en bij particuleren in Huizen, Wons en Purmerend is vogelgriep aangetroffen. Het gaat in alle gevallen om het hoogpathogene virus H5N8. Alle voor vogelgriep gevoelige dieren op deze locaties zijn gedood.

Artikelen over Vogelgriep

22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier