Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vogelgriep

Het virus dat vogelgriep veroorzaakt duikt geregeld op. Bij wilde vogels of bij gehouden pluimvee. Meestal blijft het bij de minder gevaarlijke - laagpathogene - varianten. De laatste jaren doen zich geregeld besmettingen voor met een gevaarlijk hoogpathogeen type vogelgriep dat een pluimveebedrijf, een kinderboerderij of een hobbypluimveehouderij binnendringt.
Wil je dat we je op de hoogte houden over vogelgriep? Meld je aan voor onze nieuwsbrief. 

Klik hier voor de petitie vaccinatie hobbypluimvee tegen vogelgriep

Nieuws over Vogelgriep

29 november 2021 - 19:37

Proef op komst met vaccin tegen vogelgriep

Er komt een proef met een vaccin tegen vogelgriep. Dat heeft demissionair minister Schouten bekend gemaakt. Zowel op nationaal als op Europees niveau worden de mogelijkheden om pluimvee in te enten nader verkend.
22 november 2021 - 09:03

Update en kaart met besmettingen vogelgriep

Update 7 december: Het ministerie van LNV geeft het beperkingsgebied rond Zeewolde vrij. Zonder nieuwe besmettingen volgt op 10 december intrekking van het beperkingsgebied in Lutjegast. Tzum en Vinkeveen zijn op 16 en 23 december naar verwachting aan de beurt. Dat er sinds 21 november in NL geen nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, wil niet…
13 november 2021 - 11:02

Nieuw H5N1-virus veroorzaakt huidige…

Een nieuw H5N1-virus veroorzaakt op dit moment besmettingen met vogelgriep in Nederland. Het gaat dus niet om hetzelfde H5N1-virus dat in het afgelopen vogelgriepseizoen in Nederland werd aangetroffen. Dat blijkt uit het rapport van de deskundigenwerkgroep dierziekten. Het rapport (zie bijlage) schetst een verontrustend beeld. 
06 november 2021 - 09:48

Besmettingshaard vogelgriep in Zeewolde

In Zeewolde is inmiddels bij drie bedrijven vogelgriep vastgesteld: bij een bedrijf met leghennen en bij twee bedrijven met vleeseenden. Deze besmettingshaard doet denken aan vijf jaar geleden, toen bij drie eendenbedrijven in het nabijgelegen Biddinghuizen vogelgriep was uitgebroken. Alle bedrijven liggen in de Flevopolder waar op dit moment veel…

Artikelen over Vogelgriep

22 november 2014 - 20:24

Vaccinatie tegen vogelgriep

Hobbypluimvee mag gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daar wel toestemming voor vragen bij de Europese Commissie.
21 november 2014 - 21:13

Verschijnselen van vogelgriep

Milde vogelgriep leidt nauwelijks tot ziekteverschijnselen. Kippen met hoogpathogene vogelgriep zijn ernstig ziek en gaan meestal dood.
21 november 2014 - 20:55

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels en hun uitwerpselen.
21 november 2014 - 20:41

Waar komt het vogelgriepvirus H5N8 vandaan?

Het vogelgriep virus dat in West Europa de kop opsteekt, komt overeen met virus in wilde vogels rond het Uvs Nuur meer op de grens van Mongolië en Rusland. Het zou door trekvogels naar West Europa worden overgebracht.
21 november 2014 - 20:28

Hobbypluimvee in tijden van vogelgriep

Waar krijgen houders van hobbykippen mee te maken als er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep?

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier