Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccinatie pluimvee mogelijk eerste kwartaal 2024 van start

Ingediend door jinke op 07 september 2023 - 10:54

Landbouwminister Adema gaat de vaccinatie van export-kippen ontkoppelen van de vaccinatie van kippen die worden gehouden voor de binnenlandse markt. Met de vaccinatie van het pluimvee voor de binnenlandse markt wordt in het eerste kwartaal van 2024 een begin gemaakt. Mogelijk kan ook het hobbypluimvee vanaf dat moment worden ingeënt.

Adema maakte het vaccinatienieuws op 6 september bekend tijdens een zoönosendebat in de Tweede Kamer. Veel kamerleden vinden dat het allemaal veel te langzaam gaat, maar Adema wees erop dat hij de eerste resultaten van een veldproef nog wil afwachten. Die had al lang uitgevoerd zullen worden, maar gaat pas in week 37 van start. De vertraging is opgelopen doordat het lastig was geschikte locaties te vinden.

Adema hoopt dat de eerste resultaten van de veldproef voldoende aanwijzingen geven dat het vaccin veilig en effectief is. Onder labomstandigheden is dat al bewezen. Twee kandidaatvaccins van Ceva en Boehringer Ingelheim hebben een goed resultaat laten zien. Voor een test in de praktijk zijn twee kleine bedrijven met legkippen geselecteerd.

Door de twee groepen pluimvee (export en binnenlandse markt) te ontkoppelen omzeilt de minister het handelsprobleem dat nog altijd niet is opgelost. Houders van export-pluimvee vrezen dat ze hun ''producten'' na vaccinatie niet kwijt kunnen op de wereldmarkt. Volgens Adema hebben Nederlandse retailorganisaties aangegeven open te staan voor de verkoop van eieren en vlees van tegen vogelgriep gevaccineerde kippen.

Redactie Levende Have
 

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier