Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

Ingediend door jinke op 21 november 2014 - 20:55
De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met
  • wilde vogels, de uitwerpselen van wilde vogels,
  • gevogelte van naastgelegen houderijen,
  • ander vee en/of huisdieren die op het bedrijf aanwezig zijn of
  • bezoekers.

Contact met wilde vogels dient zoveel mogelijk voorkomen te worden door in een binnenverblijf of onder een afdak te voeren.
De NVWA maakte deze video:

In geval van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep moet hobbymatig gehouden ''risicogevogelte'' ten minste binnen een volière (een ren afgeschermd met netten is voldoende) of gebouw worden gehouden. Tot risicogevogelte behoren pluimvee, watervogels en loopvogels.

Watervogels mogen in een vijver of sloot verblijven, mits deze is afgezet met hekken of netten. De oppervlakte hiervan mag niet te groot zijn. 

Deze afschermplicht kan worden ook afgekondigd voor heel Nederland, als er sprake is van meerdere uitbraken, van een dreiging of van een groot risico op besmetting vanuit wilde watervogels. Als er geen watervogels in de buurt zijn, moet het hobbypluimvee toch worden afgeschermd. In een vogelarm gebied is een eenvoudige omheining voldoende om contact met wilde vogels en hun uitwerpselen te voorkomen.

Een afschermplicht geldt gedurende een door de overheid afgekondigde periode. Voor hobbymatig gehouden pluimvee en vogels kan, rekening houdend met het dierenwelzijn en op basis van een risico-inschatting, worden besloten de afschermplicht te versoepelen of aan te passen. De afschermplicht is een maatregel die in de beschermings- en toezichtsgebieden (resp. 3 en 10 km) wel altijd tot het eind van de uitbraak ter plaatse van kracht blijft.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier