Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wat houdt de ophokplicht in voor hobbypluimvee?

Ingediend door jinke op 21 november 2014 - 20:55

De ophok- en afschermplicht betekent voor hobbyhouders dat pluimvee en/of andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met (uitwerpselen van) wilde dieren. 

De NVWA maakte deze video:

Er zijn verschillende manieren om in geval van een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep hobbymatig gehouden ''risicogevogelte'' te beschermen, aldus de NVWA. Bijvoorbeeld door dieren in een voliere te houden. Tot risicogevogelte behoren pluimvee, watervogels en loopvogels. 

Deze afschermplicht kan worden ook afgekondigd voor heel Nederland, als er sprake is van meerdere uitbraken, van een dreiging of van een groot risico op besmetting vanuit wilde watervogels. Als er geen watervogels in de buurt zijn, moet het hobbypluimvee toch worden afgeschermd. In een vogelarm gebied is een eenvoudige omheining voldoende om contact met wilde vogels en hun uitwerpselen te voorkomen.

Een afschermplicht geldt gedurende een door de overheid afgekondigde periode. Voor hobbymatig gehouden pluimvee en vogels kan, rekening houdend met het dierenwelzijn en op basis van een risico-inschatting, worden besloten de afschermplicht te versoepelen of aan te passen. De afschermplicht is een maatregel die in de beschermings- en toezichtsgebieden (resp. 3 en 10 km) wel altijd tot het eind van de uitbraak ter plaatse van kracht blijft.

Een besluit op een bezwaar van een hobbypluimveehouder tegen een opgelegde dwangsom, maakt duidelijk dat de NVWA de wijze van afschermen niet dwingend kan voorschrijven. Zie bericht: Afschermen moet, maar de wijze waarop staat niet vast

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier