Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Update en kaart met besmettingen vogelgriep

Ingediend door jinke op 22 november 2021 - 09:03

Update 7 december: Het ministerie van LNV geeft het beperkingsgebied rond Zeewolde vrij. Zonder nieuwe besmettingen volgt op 10 december intrekking van het beperkingsgebied in Lutjegast. Tzum en Vinkeveen zijn op 16 en 23 december naar verwachting aan de beurt. Dat er sinds 21 november in NL geen nieuwe besmettingen zijn bijgekomen, wil niet zeggen dat het gevaar is geweken. Avined, de brancheorganisatie van de pluimveesector, spreekt over een onrustige situatie in heel Europa. In NL worden nog geregeld dode wilde vogels gevonden, o.a. bij Almere, Zwaagwesteinde (26 november) en Sexbierum (28 november).

Update 22 november:
1. Op 5 november is vogelgriep (H5N1) vastgesteld bij het pluimvee van een hobbyhouder in Harlingen (deze besmetting is niet officieel door de overheid gemeld, geen nadere gegevens bekend, bron kaartje WUR)
2. Op 21 november is vogelgriep vastgesteld bij legkippen op een bedrijf in Vinkeveen. Alle 10.000 dieren zijn gedood. Het is het zevende bedrijf in Nederland dat besmet is geraakt. 

Update 14 november:
1. Bij een hobbypluimveehouder in Hei en Boeicop is hoogpathogene vogelgriep aangetroffen (geen nadere gegevens bekend, bron NVWA)
2. Bij een vleeskuikenhouder in Tzum is hoogpathoghene vogelgriep H5N1 aangetroffen. Het gaat om een bedrijf met 122.500 dieren. Deze zijn allemaal afgemaakt. (Bron ministerie LNV)

Update 8 november:
1. Uitbraak leghennenhouderij in Lutjegast, bij hetzelfde bedrijf als vorig jaar. Er zijn tot dusver meer dan 220.000 dieren vergast.

In de periode 26 oktober - 8 bovember waren er drie uitbraken in Zeewolde, één in Groot Schermer en twee bij grotere hobbyhouders (>50 dieren) in Parrega en Assendelft. In alle gevallen betrof het H5N1.

Op de website van Wageningen Universiteit staat een kaart waarop besmettingen worden bijgehouden: rood = wilde vogels, paars = commercieel bedrijf, blauw = hobby- of kinderboerderij. Bij alle besmettingen van gehouden dieren gaat het tot dusver om H5N1. Op de kaart ontbreken nogal wat vondsten van besmette wilde vogels.

Levende Have maakt van besmettingen bij bedrijven, hobbypluimveehouders en kinderboerderijen geen afzonderlijke berichten meer, tenzij er van een uitzonderlijke situatie sprake is. Aan de hand van onderstaande kaart kan iedereen verder zijn eigen risico-inschatting maken. Let op: de kaart wordt geregeld bijgewerkt, maar is niet altijd even up tot date.

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier