Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Vaccinatie tegen vogelgriep

Ingediend door jinke op 22 november 2014 - 20:24

Volgens het beleidsdraaiboek van het ministerie van Economische Zaken mag er gevaccineerd worden tegen vogelgriep. Nederland moet daarvoor wel toestemming vragen aan de Europese Commissie. Preventieve vaccinatie is zeker mogelijk voor hobbypluimvee, maar dan moet er wel voldoende animo voor zijn, er moet voldoende vaccin beschikbaar zijn en het vaccin moet ook nog eens geschikt zijn voor het heersende type.

Er is een goed werkend vaccin tegen alle typen H5, maar dat is nog niet toegelaten. Om het goed te laten werken, zouden de kippen ingeënt moeten worden. De omvangrijke pluimveesector in Nederland staat nog altijd niet te springen om de kippen te gaan vaccineren tegen vogelgriep. Het inenten van al die miljoenen kippen vinden ze te bewerkelijk en te kostbaar. Bovendien wordt gevreesd voor handelsbelemmeringen. Hobbyhouders zijn afhankelijk van animo onder de commerciële pluimveehouders. De markt van de hobbypluimveehouderij is te klein om een vaccin, zodra het is toegelaten, in productie te nemen. 

Lees ook het artikel Waarom wordt er niet gevaccineerd tegen vogelgriep?

De Britten hebben een vaccin ontwikkeld waarmee eenden kunnen worden ingeënt. Het vaccin tegen vogelgriep is ingebracht in een vaccin tegen het enteritisvirus. Dankzij de toegepaste technieken kan het vaccin snel worden aangepast aan heersende typen vogelgriep. Het vaccin is nog niet op de markt. Ook hier geldt dat het commercieel interessant moet zijn voor een vaccinproducent. Er moet voldoende vraag zijn.

Omdat preventieve vaccinatie in de EU momenteel slechts op zeer kleine schaal, onder specifieke omstandigheden wordt toegepast bestaat de mogelijkheid dat preventieve vaccinatie niet mogelijk is doordat er onvoldoende aanbod is van AI-vaccin. Beschikbaarheid van goed vaccin kan dus een probleem zijn. De Europese Unie en Nederland hebben geen vaccinbank met vogelrgriepvaccins.

Dossier

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier