In dit dossier verzamelen we informatie over het beheer van de wei voor paarden, schapen en koeien. De artikelen gaan over herstel van graslanden, bemesten, en de afvoer van water.
Weidebeheer
Nieuws over Weidebeheer

10 juli 2020 - 10:19
Helft van de landbouwbodems in Nederland is…
Hobbyboeren in agrarisch gebied zullen in toenemende mate last krijgen van de gevolgen van jarenlange intensivering van de landbouw. Veel percelen hebben te lijden onder het gebruik van zware machines en gewasbeschermingsmiddelen. De helft van de landbouwbodems is verdicht.

26 januari 2020 - 16:27
Onderzoek zelf de conditie van de bodem
Wil je weten hoe het met de bodem is gesteld van jouw stuk grond? Pak een schop en kijk. Wageningen Universiteit, Boerenverstand en het Louis Bolk Instituut hebben een tool ontwikkeld waarmee je zelf de conditie van de bodem kunt meten.

28 augustus 2019 - 16:32
Kruidenrijk grasland vooral gebaat bij…
Wil je ook graag meer kruiden in je grasland en op die manier je steentje bijdragen aan de biodiversiteit? Vooral op de extensief beheerde weilanden van kleinschalige en hobbymatige veehouders kunnen kruiden goed gedijen.
Het omvormen van boerenland in kruidenrijk grasland is echter niet eenvoudig. Alleen bij extensief beheer zijn er kansen - niet…

15 augustus 2019 - 13:35
Bomen in de wei nu meer dan ooit nodig
Na jaren van kaalslag op het platteland, waarbij boeren stelselmatig bomen en houtwallen om financiële redenen hebben verwijderd, is nieuwe aanplant meer dan ooit nodig. Twee hete zomers achtereen maken duidelijk dat het planten van bomen eigenlijk geen dag meer kan wachten. Kippen, schapen, geiten, varkens, koeien, paarden, ezels - ze hebben…
Artikelen over Weidebeheer

20 juni 2017 - 13:03
Kruidenrijk grasland, het proberen waard
Kruidenrijk grasland is goed voor de bodem, voor de biodiversiteit, voor de smakelijkheid van het ruwvoer en voor de gezondheid van herkauwers. Ook de melk van de dieren smaakt lekkerder.
In het rapport van het Louis Bolk Instituut ''Van gepeperd naar gekruid grasland'' staan alle voordelen beschreven. Een paar kruiden worden erin uitgelicht:…

28 april 2016 - 10:31
Bodem van levensbelang voor gezond grasland
Percelen die jarenlang door boeren zijn gebruikt, vertonen allerlei gebreken. Dergelijke percelen laten zich lastig omvormen tot een gezond grasland.

22 maart 2015 - 11:24
Watermanagement in de wei
In de wei kan een hoosbui maar ook aanhoudende regenval voor veel problemen zorgen. Volgens de weermannen moeten we ons voorbereiden op extremen: tijd om eens wat aan watermanagement te doen.

14 maart 2015 - 09:47
Kalk, een waardevolle voedingsstof voor de grond
Als de grond verzuurt, daalt de pH-waarde. Dan kan het nodig zijn extra kalk toe te dienen. Maar wanneer doe je dat, hoe vaak, hoeveel en met welk product? Kalkexpert Jaap Gaastra van Vitasol geeft antwoord

19 mei 2010 - 15:46
Heermoes net als kruiskruid giftig voor vee
Jacobskruiskruid vormt al enige tijd vooral een bedreiging voor paarden en runderen, die de plant in droge vorm (hooi) niet herkennen en er langzaam door vergiftigd raken. Ander gevaarlijk plantje is heermoes, ook wel paardenstaart genoemd.

05 maart 2010 - 14:12
Van knollenveld tot grasland (4)
In het najaar ligt in de wei het accent op onderhoud. Gedurende de zomermaanden zijn wellicht problemen aan het licht getreden, zoals de opkomst van ongewenste kruiden en grassen. Die ‘’indringers’’ vestigen zich vaak op beschadigde plekken.

05 maart 2010 - 14:08
Van knollenveld tot grasland (3)
Je ziet het niet vaak: koeien in de wei met een paard, geiten met ezels, of paarden met schapen. Niet elke combinatie is ook even gewenst, toch kan het houden van verschillende diersoorten - tegelijk of afwisselend – een heilzame uitwerking hebben op het grasland.

05 maart 2010 - 14:06
Van knollenveld tot grasland (2)
Hobbyisten hebben het niet zo op mest. Nergens voor nodig, zo redeneren ze. Toch gaat ook hun grasland in de loop der jaren langzaam achteruit.

05 maart 2010 - 14:03
Van knollenveld tot grasland (1)
Overbegrazing, onderbegrazing – er komt een moment dat een weiland z’n beste tijd heeft gehad. Zuring, distels, jacobkruiskruid, klaver en brandnetels krijgen de overhand, voedzame grassen delven het onderspit. Het grasland degenereert tot knollenveld.