Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek zelf de conditie van de bodem

Ingediend door jinke op 26 januari 2020 - 16:27

Wil je weten hoe het met de bodem is gesteld van jouw stuk grond? Pak een schop en kijk. Wageningen Universiteit, Boerenverstand en het Louis Bolk Instituut hebben een tool ontwikkeld waarmee je zelf de conditie van de bodem kunt meten.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een visuele bodembeoordeling goed overeenstemt met chemische analyses. Op mijnbodemconditie.nl vind je een praktische handleiding, scoringsformulieren en een instructiefilmpje. Op de website staan ook tips voor een optimale bodemconditie. Er bestaat ook een bodemacademie.nl. Op die website staan veel publicaties over bodembeheer.Schimmels
Heb je problemen met je grasland, dan zul je ook moeten kijken of er voldoende schimmels in de bodem voorkomen. Een bodem zonder schimmel zal voornamelijk een aanbod van nitraat laten zien en dit zijn de beste omstandigheden voor onkruid. De schimmelpopulatie kan als een accurate indicator worden gebruikt om de status van de bodem en voortgang van herstelwerkzaamheden te volgen. Een microscopische analyse van het complete bodemvoedselweb en de onderlinge verhoudingen tussen de verschillende organismen is een goede aanvulling op de standaard-bodemanalyses die voornamelijk chemisch van aard zijn.

Redactie Levende Have

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier