Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schmallenbergvirus

In Nederland, Duitsland en België werd in 2011 een nieuw virus aangetroffen. Het Duitse onderzoekinstituut Friedrich Loeffler heeft het de naam Schmallenbergvirus meegegeven, vernoemd naar de plaats waar de eerste besmette koeien zijn aangetroffen. Bij volwassen runderen heeft het virus geleid tot ernstige diarree en een daling van de melkproductie, en zowel bij schapen als runderen tot afwijkingen bij ongeboren lammeren en kalveren. Ook bij lammeren van geiten werd het Schmallenbergvirus aangetoond. Er is inmiddels een vaccin tegen het Schmallenbergvirus. Het virus wordt - naar alle waarschijnlijkheid - niet op mensen overgedragen. De veestapel in Nederland heeft in 2011-2012 immuniteit opgebouwd. De afgelopen jaren deden zich wel weer nieuwe gevallen voor. Dierhouders die zich zorgen maken over misvormde verworpen lammeren of kalveren, kunnen het beste hun dierenarts bellen.

Nieuws over Schmallenbergvirus

05 januari 2021 - 20:35

GD vindt Schmallenbergvirus bij lammeren

Er zijn weer lammeren geboren met kromme poten, draainekken, bochels en afwijkingen aan het zenuwstelsel. Bij enkele lammeren die waren ingestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is het Schmallenbergvirus aangetroffen.
21 oktober 2016 - 16:54

GD meldt gevallen van Schmallenberg

Net als twee jaar geleden wordt er weer melding gemaakt van de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus in Nederland. Op meerdere koeienbedrijven zijn levende virussen danwel afweerstoffen aangetroffen. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is er op het moment geen vaccin beschikbaar.
17 november 2014 - 09:48

Schmallenbergvirus weer actief in Nederland

Het Schmallenbergvirus is weer actief in Nederland. Nadat onlangs uit Duitsland al de eerste signalen kwamen over de aanwezigheid van het virus, heeft het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad nu ook bij enkele Nederlandse runderen het virus aangetroffen.
03 mei 2014 - 11:27

Antistoffen werken lang tegen Schmallenbergvirus

Tachtig procent van de onderzochte koeien op een melkveebedrijf in Nederland blijkt twee jaar na introductie van het Schmallenbergvirus nog steeds antistoffen te hebben.Kalveren geboren uit met Schmallenbergvirus (SBV) geïnfecteerde moederdieren krijgen via de biest antistoffen tegen SBV binnen. Binnen vier tot zes maanden na geboorte zijn deze…

Artikelen over Schmallenbergvirus

Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus
01 mei 2021 - 10:35

Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus

In dit artikel behandelen we vele vragen over het Schmallenbergvirus. Waar komt het vandaan? Is er een vaccin? Wat zijn de symptomen? En nog veel meer.
Risico's Schmallenbergvirus voor de volksgezondheid
23 december 2011 - 21:31

Risico's Schmallenbergvirus voor de…

Er zijn geen aanwijzingen dat het Schmallenbergvirus kan worden overgedragen van dier op mens. De gebruikelijke hygiënevoorschriften rond het aflammeren moeten voldoende zijn om eventuele risico's te vermijden.
23 december 2011 - 21:29

Algemene informatie over het Schmallenbergvirus

Het Schmallenbergvirus werd voor het eerst in november 2011 in Duitsland aangetoond bij ziek melkvee (koorts, verminderde melkgift). Soortgelijke verschijnselen met daarbij diarree werden in december 2011 gezien bij koeien in Nederland.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier