Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schmallenbergvirus

In Nederland, Duitsland en Belgie werd in 2011 een nieuw virus aangetroffen. Het Duitse onderzoekinstituut Friedrich Loeffler heeft het de naam Schmallenbergvirus meegegeven, vernoemd naar de plaats waar de boerderij zich bevindt waar koeien ziek zijn geworden door dit virus. Het virus behoort tot de familie van de Orthobunyavirussen en lijkt het meest op het Shamondavirus, dat zich voordoet in Azië en Afrika. Het virus wordt - naar alle waarschijnlijkheid - niet op mensen overgedragen. Over de herkomst van het Schmallenberg virus is nog niets bekend. Duidelijk is wel dat het bij volwassen runderen heeft geleid tot ernstige diarree en een daling van de melkproductie, en dat het zowel bij schapen als runderen ernstige afwijkingen heeft veroorzaakt aan ongeboren lammeren en kalveren. Ook bij lammeren van geiten werd het Schmallenbergvirus aangetoond. Er is inmiddels een vaccin tegen het Schmallenbergvirus.
Meldingsplicht opgeheven
De veestapel in Nederland heeft in 2011-2012 immuniteit opgebouwd. Voor het Schmallenbergvirus geldt sinds juli 2012 geen meldingsplicht meer. Eind 2016, begin 2017 deden zich weer nieuwe gevallen voor van Schmallenberg. Dierhouders die zich zorgen maken over misvormde verworpen lammeren of kalveren, kunnen het beste hun dierenarts bellen.

Nieuws over Schmallenbergvirus

05 januari 2021 - 20:35

GD vindt Schmallenbergvirus bij lammeren

Er zijn weer lammeren geboren met kromme poten, draainekken, bochels en afwijkingen aan het zenuwstelsel. Bij enkele lammeren die waren ingestuurd naar de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is het Schmallenbergvirus aangetroffen.
12 januari 2017 - 20:47

Schmallenbergvirus: eerste misvormde lammeren…

De eerste lammeren met afwijkingen ten gevolge van het Schmallenbergvirus zijn geboren. Dat heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren bekend gemaakt. Op dit moment worden meerdere lammeren met aangeboren afwijkingen onderzocht op de aawezigheid van het Schmallenbergvirus.    Er werd al een tijdje voor geaarschuwd dat het Schmallenbergvirus weer…
15 december 2016 - 11:53

Schmallenbergvirus ligt op de loer

In Belgie is een geval van een besmetting met het Schmallenbergvirus vastgesteld. Het gaat om een verworpen foetus op een rundveebedrijf in Oost-Vlaanderen. Eerder dit jaar werd in Namen een geval van Schmallenberg vastgesteld.
21 oktober 2016 - 16:54

GD meldt gevallen van Schmallenberg

Net als twee jaar geleden wordt er weer melding gemaakt van de aanwezigheid van het Schmallenbergvirus in Nederland. Op meerdere koeienbedrijven zijn levende virussen danwel afweerstoffen aangetroffen. Volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is er op het moment geen vaccin beschikbaar.

Artikelen over Schmallenbergvirus

Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus
24 december 2011 - 10:35

Vragen en antwoorden over het Schmallenbergvirus

In dit artikel behandelen we vele vragen over het Schmallenbergvirus. Waar komt het vandaan? Is er een vaccin? Wat zijn de symptomen? En nog veel meer.
Risico's Schmallenbergvirus voor de volksgezondheid
23 december 2011 - 21:31

Risico's Schmallenbergvirus voor de…

Er zijn geen aanwijzingen dat het Schmallenbergvirus kan worden overgedragen van dier op mens. De gebruikelijke hygiënevoorschriften rond het aflammeren moeten voldoende zijn om eventuele risico's te vermijden.
23 december 2011 - 21:29

Algemene informatie over het Schmallenbergvirus

Het Schmallenbergvirus werd voor het eerst in november 2011 in Duitsland aangetoond bij ziek melkvee (koorts, verminderde melkgift). Soortgelijke verschijnselen met daarbij diarree werden in december 2011 gezien bij koeien in Nederland.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier