Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolven

De wolf heeft zich definitief gevestigd in Nederland. In dit dossier houden we bij waar de wolf wordt gesignaleerd. Ook geven we tips. Levende Have vindt het belangrijk dat houders van schapen en geiten hun dieren beschermen tegen de wolf. Dat kan op verschillende manieren. Een kleine groep schapen kan vrij eenvoudig achter een goede afrastering, voor een kudde is een bewakingshond effectief.

Afbeelding

Nieuws over Wolven

08 april 2021 - 13:25

Plan wolvenhek Friesland neemt serieuze vormen…

Het plan voor een wolvenhek langs de grens van Friesland, Drenthe en Groningen neemt serieuze vormen aan. Er is een stichting Wolvenhek Fryslan opgericht, die er alles aan gaat doen om met een hek aan de provinciegrens te voorkomen dat de wolf zich in Friesland vestigt.
21 maart 2021 - 09:55

Voorkomen van schade door wolven in de praktijk

Op negen locaties waar schapen worden gehouden, is te zien hoe preventieve maatregelen tegen de wolf er in de praktijk uit zien. Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) laat weten dat belangstellenden op deze locaties welkom zijn. Ze kunnen ter plekke voorlichting krijgen over de toepassing van wolfwerende afrasteringen.
28 februari 2021 - 09:33

Wolf uit Heusden in Vogezen doodgeschoten

De wolf die in de omgeving van Heusden vorig jaar zomer veel schade heeft aangericht, is in september vorig jaar in de Vogezen door een jager doodgeschoten. De Franse autoriteiten hadden de jager daarvoor toestemming gegeven. Op de website van Wageningen Universiteit meldt wolvenexpert Hugh Jansman: ''Sinds augustus 2020 viel de wolf schapen en…
11 januari 2021 - 10:18

Belgen maken protocol voor probleemwolven

De Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een protocol opgesteld voor het omgaan met probleemwolven. In het protocol wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen probleemsituaties en probleemwolven.

Artikelen over Wolven

28 februari 2021 - 09:26

Provinciale subsidieregelingen preventie…

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) heeft de subsidieregelingen voor preventieve maatregelen tegen wolvenschade op een rij gezet.
08 januari 2020 - 12:11

Video instructie voor schademeldingen

BIJ12 heeft een video-instructie gemaakt voor houders van dieren die een melding willen doen van mogelijke schade door een wolf.
09 december 2019 - 16:36

Adviezen voor bescherming van vee tegen wolven

Predatie van landbouwhuisdieren is door inzet van passende preventieve maatregelen sterk te verminderen. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat schade aan landbouwhuisdieren niet zozeer samenhangt met het aantal wolven of het aantal landbouwhuisdieren, maar vooral met de inzet en effectiviteit van preventieve maatregelen. De inzet van elektrische…
09 december 2019 - 14:34

Hoe bescherm je schapen tegen wolven?

De wolf heeft zich gevestigd in Nederland. De eerste jongen zijn op de Veluwe geboren. De Nederlandse overheid zal volgens Europese regelgeving de komst van de wolf gewoon moeten ondersteunen. De wolf als soort is namelijk beschermd door de Conventie van Bern en door de Habitatrichtlijn. Het enige wat erop zit is de prooidieren van de wolf, zoals…
09 mei 2017 - 08:08

Schade door wolf? Binnen 24 uur melden bij…

Stel, je vindt 's morgens een dood, aangevreten schaap, geit, kalf of veulen in je wei. Je schrikt je wild en denkt onmiddellijk aan een hond, een vos, een wolf misschien?  Stel dat het een wolf is geweest, blijf vooral kalm. Raak dode dieren niet aan, maar dek ze wel af. Maak foto's.  Schakel je dierenarts in voor controle van de nog levende…

Aanbevolen door Levende Have

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier