Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wolven

De wolf heeft zich definitief gevestigd in Nederland. In dit dossier houden we bij waar de wolf wordt gesignaleerd. Ook geven we tips. Levende Have vindt het belangrijk dat houders van schapen en geiten hun dieren beschermen tegen de wolf. Dat kan op verschillende manieren. Een kleine groep schapen kan vrij eenvoudig achter een goede afrastering, voor een kudde is een bewakingshond effectief. Bij BIJ12 zijn tussen begin april 2020 en eind mei meldingen binnengekomen van 106 dode schapen, twee dode Schotse Hooglanders en een dood kalf. De meldingen zijn afkomstig uit Langelo, Vlijmen, Haarsteeg, Bokhoven, Culemborg, Hedikhuizen, Lierop, Aalst, Wijk en Aalburg, Grolloo, Beusichem, Heeze, Sterksel, Beesd.  

Nieuws over Wolven

18 juni 2020 - 13:22

Meerderheid van de Nederlanders (57%) positief…

Een meerderheid van de Nederlanders (57%) staat positief tegenover de komst van de wolf. Vergeleken met 2012 is het aantal Nederlanders dat de wolf welkom heet, gestegen met 12%.
31 mei 2020 - 12:35

Animal Rights wijst schapenhouders op…

De Dierenbeschermingsorganisatie Animal Rights wijst schapenhouders op hun wettelijke zorgplicht. Ze gaan bij de NVWA melding doen van situaties waaruit blijkt dat die zorgplicht niet wordt nageleefd.
26 mei 2020 - 10:55

Gijsbert Six over schade door wolven: ‘’Met…

Een wolf doodt tientallen schapen in het Brabantse Hedikhuizen. De getroffen schapenhouder was niet één maar drie keer de dupe. Kort na elkaar raakte hij 43 schapen kwijt. De roep om afschot neemt toe, ook al ontbreekt daarvoor een wettelijke grondslag.
16 mei 2020 - 19:38

Schapenhouder Hedikhuizen verliest 29 schapen

Mogelijk een wolf of een hond heeft huis gehouden in de schaapskudde van Jos Verhulst in het Brabantse Hedikhuizen. Op vrijdag 15 mei trof hij negen dode schapen en acht lichtgewonden aan, een dag later nog eens twintig dode schapen.

Artikelen over Wolven

08 januari 2020 - 12:11

Video instructie voor schademeldingen

BIJ12 heeft een video-instructie gemaakt voor houders van dieren die een melding willen doen van mogelijke schade door een wolf.
09 december 2019 - 16:36

Adviezen voor bescherming van vee tegen wolven

Predatie van landbouwhuisdieren is door inzet van passende preventieve maatregelen sterk te verminderen. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat schade aan landbouwhuisdieren niet zozeer samenhangt met het aantal wolven of het aantal landbouwhuisdieren, maar vooral met de inzet en effectiviteit van preventieve maatregelen. De inzet van elektrische…
09 december 2019 - 14:34

Hoe bescherm je schapen tegen wolven?

De wolf heeft zich gevestigd in Nederland. De eerste jongen zijn op de Veluwe geboren. De Nederlandse overheid zal volgens Europese regelgeving de komst van de wolf gewoon moeten ondersteunen. De wolf als soort is namelijk beschermd door de Conventie van Bern en door de Habitatrichtlijn. Het enige wat erop zit is de prooidieren van de wolf, zoals…
09 mei 2017 - 08:08

Alpaca dood door wolf? Binnen 24 uur melden bij…

Stel, je vindt 's morgens een dood, aangevreten veulen van een alpaca in je wei. Je schrikt je wild en denkt onmiddellijk aan een hond, een vos. Een wolf misschien? Het overkwam Monique Weiden uit Beltrum. Ze wilde onderzoek laten doen naar de doodsoorzaak. In een poging dat vergoed te krijgen stuitte ze op de regels van het Faunafonds.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier