Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schuilstallen

Nog altijd is het lang niet overal toegestaan een schuilstal te plaatsen in een weiland. Sommige gemeenten hebben het geregeld, andere niet. De ene provincie doet moeilijker dan de andere. In dit dossier de achtergronden en recente ontwikkelingen. Levende Have maakte ook een brochure over schuilstallen in het buitengebied. In de webshop zijn bouwtekeningen verkrijgbaar van een sleepstal, een schuilstal en een mobiel schapen-, geiten- en varkenshok. 

Nieuws over Schuilstallen

schuilstal met paard
20 april 2020 - 12:40

Gemeente Putten stelt regels op voor…

De gemeente Putten heeft sinds kort regels voor het bouwen van een schuilstal. In het westelijk buitengebied is op agrarische gronden een schuilstal buiten het bouwvlak onder voorwaarden toegestaan. De gemeente Putten volgt hiermee andere gemeenten die ook schuilstallen als afwijking op de regels voor omgevingsvergunningen toelaten. Putten stelt…
07 juli 2019 - 11:23

Reimerswaal jaagt hobbyhouder met schuilstal op…

Voor een houder van paarden in de gemeente Reimerswaal dreigt een last onder dwangsom omdat ze een illegale schuilstal heeft. Ze moet de schuilstal verwijderen.
schuilstal voor schapen
01 februari 2019 - 10:39

Vlaamse minister wil beschutting in de wei…

De Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts wil schuilmogelijkheden voor schapen, geiten, koeien, varkens en kippen verplicht stellen. Daarmee kunnen dieren die in de wei worden gehouden, zomer en winter worden beschermd tegen extreme omstandigheden.
19 september 2018 - 11:13

Schouten wil geen landelijk beleid schuilstallen

Minister Carola Schouten wil geen landelijk beleid maken voor schuilstallen. Dat schrijft ze in antwoord op kamervragen van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) over de bescherming van dieren tegen hittestress. Afgelopen zomer was het lange tijd extreem warm. Het Besluit Houders van Dieren schrijft voor dat dieren beschermd moeten worden tegen…

Artikelen over Schuilstallen

Toestemming voor schuilstal zelf regelen
09 juni 2016 - 16:50

Toestemming voor schuilstal zelf regelen?

Woon je in een gemeente waar het plaatsen van een schuilstal nog niet is toegestaan, dan zul je zelf in actie moeten komen. Hou er rekening mee dat het niet snel is geregeld. Het vergt nogal wat inspanning en succes is niet altijd verzekerd.
Schuilstal voor geiten
09 juni 2016 - 16:26

Goede praktijk schuilstallen

Als gemeenten willen meewerken aan het plaatsen van een schuilstal, zullen ze wel eisen stellen. In dit artikel een aantal goede praktijkvoorbeelden, waarbij rekening wordt gehouden met diverse factoren.
09 juni 2016 - 15:06

Gemeenten waar schuilstallen zijn toegestaan

Er zijn in Nederland diverse gemeenten waar schuilstallen zijn toegestaan. Wijchen was de eerste en dient als voorbeeld voor andere gemeenten.In een beleidsnotitie staan de voorwaarden voor het plaatsen van schuilstallen.
SCHUILSTALLEN IN HET BUITENGEBIED
09 juni 2016 - 14:51

Schuilstallen in het buitengebied

De brochure Schuilstallen in het buitengebied,een uitgave van de Stichting Levende Have, wijst op de mogelijkheden om in het buitengebied dieren bij slechte weersomstandigheden toch voldoende beschutting te geven.
19 februari 2014 - 11:16

Tweestrijd: gemeenten moeten meer ruimte geven…

Al heel wat gemeenten hebben een schuilstallenbeleid voor hobbydieren in het buitengebied. Ze staan bescheiden stalletjes onder voorwaarden toe. Maar er zijn ook een paar hardnekkige dwarsliggers, zoals de gemeente Franekeradeel.

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier