Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Biodiversiteit

Hobbyboeren en andere kleinschalige houders van boerderijdieren kunnen veel doen aan biodiversiteit. In dit dossier is informatie te vinden over biodiversiteit in de praktijk: wetenswaardigheden, maar ook praktische tips, bijvoorbeeld over de aanplant van bomen en het verbeteren van de leefomgeving voor bijen.

Nieuws over Biodiversiteit

MRIJ als snoeivee
04 februari 2020 - 10:40

Bomen en struiken langs weiland zijn ook…

''Snoeivee''. Dat is de nieuwe term voor koeien, geiten en schapen die landschapselementen onderhouden en daar zelf ook nog beter van worden.
Koen van Mechelen
27 maart 2016 - 12:09

Kunstenaar creëert grootste levende '…

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen beschikt na ruim 20 jaar kruisen van kippen over de grootste genenverzameling van de wereld. Uit deze verzameling is een kip te creëren met een grote mate van vruchtbaarheid, robuustheid en immuniteit.  
11 december 2015 - 12:28

Wageningse onderzoekers tonen schadelijkheid…

Wageningse onderzoekers erkennen dat het bestrijdingsmiddel imidacloprid een negatief effect heeft op bijen. Het effect van de varroamijt blijkt groter dan dat van imidacloprid, maar het bestrijdingsmiddel verergert het negatieve effect van de parasiet, stellen onderzoekers in het artikel ''Interaction between Varroa destructor and imidacloprid…
Bijenboom
19 juni 2015 - 10:28

Bijenboom voorziet bijen in najaar en winter…

De Tetradium daniellii is ideaal voor bijen omdat hij laat bloeit en daarmee deze nuttige insecten in het najaar en winter nog van het nodige voedsel kan voorzien. Niet voor niets heeft deze boom als bijnaam ''bijenboom''.   In het blad Boomzorg vraagt dendroloog Jaap Smit aandacht voor deze van oorsprong Aziatische boom. ''Hij wordt niet al te…

Artikelen over Biodiversiteit

10 april 2014 - 17:46

Regenworm cruciaal voor goede bodem

In een gezonde bodem zit meer dan 4000 kilo bodemleven per hectare. Belangrijk zijn de regenwormen. De wormen hebben verschillende functies. 
Biodiversiteit soort zoekt soort
12 mei 2013 - 17:00

Soort zoekt soort: erf en weilanden zijn…

Om te voorkomen dat salamanders de zorgvuldig aangelegde paddenpoel links laten liggen, of dat een houtduif een nest bouwt in een uilenkast, is het noodzakelijk de omgeving in ogenschouw te nemen.
21 februari 2013 - 13:53

Puinheuvel-onderhoud

Met een puinheuvel wijk je doelbewust af van de normale omstandigheden in de tuin. Op deze manier krijgen andere planten- en diersoorten een kans. Meer diversiteit dus.
11 januari 2013 - 10:33

Kippenuitloop Gezond en Groen, inspiratie en…

Het Louis Bolk Instituut heeft een brochure uitgebracht over een kipvriendelijke kippenuitloop. Deze brochure is bedoeld voor beroepsmatige kippenhouders, maar kan ook zeer goed dienen als inspiratiebron voor een leuke kippentuin.
Lief zijn voor de brandnetel
07 januari 2013 - 15:03

Lief zijn voor de brandnetel

De één vervloekt dit vreselijke onkruid, de ander houdt van de plant vanwege de vele goede eigenschappen. De voor- en nadelen op een rijtje.
04 januari 2013 - 12:22

Maaien als graslandbeheer

Om een soortenrijk grasland te krijgen worden twee soorten maaibeheer toegepast. Normaal maaien (één of tweemaal per jaar) of extensief maaien (minder dan één maal per jaar). Vaker dan tweemaal per jaar maaien draagt niet bij tot een soortenrijk grasland.
zeisen
04 januari 2013 - 11:41

Kleinschalig maaien

Biodiversiteit is gebaat bij kleinschalig maaien. Smalle maaistroken en verschillende maaihoogten tijdens het maaien geven geen strak geschoren biljartlaken, maar juist een weiland met afwisseling in graslengtes en schuilmogelijkheden
mol
24 oktober 2012 - 10:46

Waar de mens is, is de mol

Het is met de mol net als met de vos: de mens creëert omstandigheden waarin deze dieren uitstekend gedijen. Welke bestrijdingsmethode we ook kiezen, ze laten zich lastig verjagen.
27 juli 2012 - 14:45

Een landschapselement als natuurlijke…

In plaats van gaas, draden en hekken, kunnen ook hagen en heggen dienen als afrastering. De mogelijkheden zijn talrijk en het staat nog fraai ook.
Bijvriendelijk bijen houden
05 april 2012 - 14:51

Bijvriendelijk bijen houden

De toestand van de honingbij baart grote zorgen. Massale sterfte vormt een bedreiging voor onze voedselproductie. Een interview met bijenexpert Albert Muller.
26 maart 2012 - 16:29

Bijen, de basis van onze biodiversiteit

Om de wilde bijen, solitaire bijen en hommels te helpen is het nodig meer bloeiende planten op het platteland te krijgen.
15 februari 2012 - 10:36

De knotwilg, een wonder van biodiversiteit

Welbeschouwd is de knotwilg een wonder van biodiversiteit. Tussen de takken wemelt het van de muggen en andere insecten. Insecten trekken vogels aan, zoals spreeuwen, mezen en boerenzwaluwen.
24 oktober 2011 - 13:51

Meer soorten gras door consequent graslandbeheer

Diversiteit in grassen is aantrekkelijk voor het bodemleven, insecten, kleine knaagdieren, vogels en vee. Veel soorten gras en kruiden lokken veel soorten dieren. De hoeveelheid soorten gras en kruiden is afhankelijk van de bodem.
Mest als bodemverbeteraar
14 juli 2011 - 12:53

Mest als bodemverbeteraar

Streven naar biodiversiteit in het grasland is streven naar meer kruiden- en grassoorten én streven naar een levendig bodemleven. Dus veel wormen, kevers, insecten, muizen en mollen in en op de bodem. Een levendig bodemleven zorgt voor een losse, luchtige grond waarin planten goed kunnen groeien. Om dit te bereiken is matig mesten verstandig.
Onkruidvrije compost uit paardenmest
13 juli 2011 - 16:40

Onkruidvrije compost uit paardenmest

Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want deze mest is rijk aan vezels en structuur. Toch heeft paardenmest een ‘slechte’ naam. Zeer ‘verse’ paardenmest zit namelijk bomvol onkruidzaden. Lastig als u uw sier- of moestuin ermee wilt bemesten. Gelukkig is voor dit onkruidprobleem een goede oplossing.
12 april 2011 - 11:23

Biodiversiteit, wat is dat eigenlijk?

Biodiversiteit staat voor biologische diversiteit, ofwel een zo groot mogelijke verscheidenheid in planten en dieren.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier