Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Wageningse onderzoekers tonen schadelijkheid bestrijdingsmiddel aan

Ingediend door jinke op 11 december 2015 - 12:28

Wageningse onderzoekers erkennen dat het bestrijdingsmiddel imidacloprid een negatief effect heeft op bijen. Het effect van de varroamijt blijkt groter dan dat van imidacloprid, maar het bestrijdingsmiddel verergert het negatieve effect van de parasiet, stellen onderzoekers in het artikel ''Interaction between Varroa destructor and imidacloprid reduces flight capacity of honeybees''.

Wanneer bijen tegelijkertijd worden blootgesteld aan de varroamijt en het bestrijdingsmiddel imidacloprid worden ze benadeeld bij hun zoektocht naar stuifmeel. Het bestrijdingsmiddel en de bijenparasiet verminderen het vliegvermogen van honingbijen, waardoor bijenvolken verzwakken en zelfs kunnen sterven, luidt de conclusie van het onderzoek.

Over de rol van neonicotinoïde gewasbeschermingsmiddelen, zoals imidacloprid, is al enige jaren een verhit debat gaande. Vanuit Wageningen kwam geregeld het standpunt naar voren dat de schadeijke effecten van gewasbeschermingsmiddelen onvoldoende waren aangetoond. Wetenschappers van het nu gepubliceerde onderzoek hebben hele bijenvolken gedurende een aantal maanden blootgesteld aan zowel de varroamijt als imidacloprid. 

Het onderzoek werd gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken. In december 2013 is er voor twee jaar een Europees verbod ingesteld voor onder meer imidacloprid. Niet uitgesloten kan worden dat op basis van het recente onderzoek bestrijding van de varraomijt voorrang krijgt boven een nieuw verbod op imidacloprid. Toepassing van het middel in de aardappelteelt is inmiddels wel definitief verboden.

Redactie Levende Have/Foto Wikimedia commons

Dossier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier