Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NBvH ziet kansen voor identificatie met paspoort en chip

Ingediend door jinke op 26 november 2019 - 09:10

De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) gaat proberen om in de Europese regelgeving een uitzondering te realiseren voor varkens, koeien, geiten, en schapen die geïdentificeerd worden met behulp van een paspoort en een chip.

''De nieuwe diergezondheidsverordening biedt ruimte voor uitzonderingen'', legt voorzitter Paula Polman uit. ''Deze uitzonderingen komen in implementing acts. Dat geeft lidstaten de ruimte om een uitzondering aan te vragen. Dus als het lukt om in de implementing act op dit punt een uitzondering te regelen, en die IA’s zijn nog in de maak, dan zouden we kunnen zeggen: maak daar gebruik van voor dieren die niet naar de slacht gaan of in het handelscircuit terecht komen. De uitzondering kan worden gewaarborgd met onze paspoorten. Ik reken me nog niet rijk, maar we moeten het proberen.'' 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Al vanaf de oprichting van de NBvH in 2001 ijvert deze club voor een diervriendelijke vorm van identificatie van varkens, koeien, schapen en geiten. Deze dieren moeten officieel met behulp van oormerken worden geïdentificeerd. Voor schapen en geiten die niet bestemd zijn voor de export. geldt hooguit een kleine uitzondering: zij mogen geïdentificeerd worden met een tatoeage of een chip, maar dan moeten ze toch nog 1 elektronisch oormerk of maagbolus dragen. Fabrikanten hebben in de chip echter nooit brood gezien.  

De NBvH bedacht een alternatief: chippen en een paspoort. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de huisdierenchip. Deze vorm van identificatie heeft - mits zorgvuldig uitgevoerd - tot dusver niet tot grote problemen geleid. Vooral houders van hobbyvarkens maken er de laatste tijd veel gebruik van. Hun dieren worden door een dierenarts gechipt en het nummer komt in een door de NBvH opgesteld paspoort, inclusief een beschrijving en een foto van het dier. Daarnaast moeten de dieren uiteraard worden geregistreerd bij een door de overheid erkende databank.

Redactie Levende Have

Zie ook wiki over identificatie van schapen en geiten

Zie ook wiki over identificatie en registratie van varkens

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier