Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Huisvesting van geiten

Stal voor geiten

Bijna alle geiten hebben op z’n minst een droge schuilmogelijkheid nodig. Beter is een condens- en tochtvrije, goed geventileerde geitenstal waarin het dier gevoerd kan worden. De geitenstal moet niet te donker zijn. Geiten hebben behoefte aan licht. Ga er vanuit dat een geit minimaal vijf vierkante meter nodig heeft. De vloer dient regelmatig van droog stro te worden voorzien.
Een voerhek aan de voorzijde waar aan de buitenkant een drinkemmer of vlotterbakje is bevestigd, voorkomt dat het dier in zijn drinkwater kan poepen waardoor hij zonder schoon water komt te zitten. Hooi wordt gevoerd in een ruif en dient steeds onbeperkt aanwezig te zijn. Hooi dat op de vloer wordt aangeboden zal snel vervuilen en niet worden opgegeten. Geiten zijn zeer kieskeurig als het om voesdsel en drinken gaat. Weinig voorkomend, maar wel praktisch is een potstal.


anymal app

Naar buiten
Geiten kunnen zomer en winter naar buiten, als ze dat gewend zijn. Een uitloop van de stal naar buiten is natuurlijk prachtig. Grenst de wei niet aan de stal, dan kan er een buitenhok worden geplaatst waarin de geit kan schuilen als het gaat regenen. Dit buitenhok moet wel tocht- en vochtvrij zijn. Een dik stobed op de grond is geen overbodige luxe. Nogal wat geiten, zoals dwerggeiten, worden voor de winter naar binnen gehaald. Deze dieren ontwikkelen daardoor geen ondervacht en kunnen in de winter dus niet zo maar even naar buiten. Tenzij het droog, zonnig en niet al te koud is. Dan is een paar uur weidegang juist gezond. Geef de geiten een keuzemogelijkheid. Landgeiten en Wallische geiten zijn graag buiten. Dwerggeiten hebben, mits ze een wintervacht kunnen ontwikkelen, geen problemen met kou, maar Nubische geiten staan graag binnen in een winterse periode.

Wei
Bij de inrichting van de geitenwei is extra aandacht nodig voor het gedrag van geiten van deze dieren: het zijn echte uitbrekers. Een stevige afrastering is daarom onmisbaar. Borstels aan een paal voorzien in de behoefte van geiten om ergens tegenaan te schuren. Geiten willen ook klimmen; speel- en klimobjecten in de wei komen het welzijn van de geiten ten goede. Voorbeelden vind je hier.

Afrastering van de geitenwei
Veel gebruikt voor geiten is schapengaas van verzinkt staaldraad, met kleinere mazen aan de onderkant en grotere aan de bovenkant. Kies voor kleine rassen gaas van minstens 80 cm en voor grotere rassen van minstens 110 cm hoog. Neem de sterkste soort, want geiten gaan graag met hun poten in het gaas staan.
Vooral dwerggeiten komen nogal eens vast te zitten in schapengaas. Met gaas met een kleinere maaswijdte (harmonicagaas, gepuntlast gaas) zijn zij beter af. Ook bij ongehoornde geiten kan gaas gevaarlijk zijn: er zijn al vele oormerken achter het gaas blijven steken.
Het beste is een hek of gaasafscheiding te combineren met stroomdraad aan de binnenkant, op 30-50 cm hoogte (afhankelijk van de grootte van de dieren). Dat voorkomt dat geiten tegen het hek of gaas gaan staan of hun kop erdoorheen steken. Bij harmonicagaas gaat het vervorming door leunen of schuren tegen.  Een stroomdraadje aan de onderkant van de afrastering is handig tegen het uitbreken van geitenlammeren. Ook volwassen geiten kunnen echte onderkruipers zijn.
Een extra stroomdraadje aan de onder- en bovenzijde kan een afrastering van standaard schapengaas (meestal 80-100 cm) ook verhogen en daarmee geschikt maken om springerige grote geitenrassen, zoals landgeiten, binnen de perken te houden. Een afrastering die volledig uit schrikdraad bestaat, is heel geschikt voor geiten. 

Houd de geiten uit de buurt van giftige planten en struiken .

Zelf een schuilmogelijkheid voor je geiten timmeren? Levende Have heeft verschillende bouwtekeningen beschikbaar.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier