Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeding van geiten

Voeding van geiten

Een geit is geen maaimachine. Verwacht dus geen glad gazon door er een geit op te weiden. Dat geiten overal aan knagen en alles lusten, wil niet zeggen dat al het voer best is. Integendeel: de dieren zijn juist heel kieskeurig. Ze nemen alleen genoegen met schoon voer en schoon water.

(Advertentie)

Anymal


Het basisrantsoen van hobbygeiten bestaat uit gras, goed gewonnen hooi en een beetje brok. Wat bietenpulp kan ook, als het hoofdbestanddeel maar uit hooi bestaat. Geiten die in de wei lopen, hebben ook hooi nodig voor een goede penswerking. Begin de dag met het verstrekken van een flinke pluk hooi. Dieren die op stal staan hebben meerdere porties ruwvoer per dag nodig. Zie verder Rantsoenberekening voor geiten. Wie precies wil weten wat een geit aan voedingsstoffen nodig heeft kan ook het Tabellenboek Veevoeding raadplegen. Houd je de geiten in de winter in de stal, laat ze dan niet in het voorjaar van de ene dag op de andere in de wei. De plotselinge overgang van hooi naar gras kan hun dood betekenen. Laat ze langzaam wennen aan het verse gras.

Geen schaap, geen koe
Geiten hebben andere voedingsbehoeften dan schapen. Geef geiten daarom geen schapenbrok. Daar zit geen of nauwelijks koper in, terwijl geiten dat wel nodig hebben. Bloedarmoede en zelfs miskramen kunnen het gevolg zijn.
Rundvee-A brok, wat vaak aan geiten wordt gegeven, voldoet beter. Toch zijn geiten ook geen kleine koeien. Geiten hebben verhoudingsgewijs een veel grotere pens en hun voedsel beweegt sneller door hun maagdarmkanaal. Daardoor hebben geiten een snellere vertering en halen ze meer voedingsstoffen uit hun voedsel dan runderen.
Naast een basis van goed en voldoende ruwvoer is het beste voer voor een geit dan ook geitenbrok of geitenmuesli. Er is ook een voer voor bokken met een speciaal op bokken afgestemde mineralen verhouding. Met deze speciaal afgestemde vitaminen- en mineralenverhouding wordt er ingespeeld op het probleem van vorming van urinegruis (Urolithiasis). Dit product kan het gehele jaar door bijgevoerd worden naast ruwvoer en/of weidegang. Urolithiasis is een zeerpijnlijke aandoening aan de urinewegen die bij bokken veel voor komt. In extreme gevallen kan dit de dood tot gevolg hebben.

Knabbelen
Geiten knabbelen graag. Aan hooi, takken en bladeren. Op percelen waar naast grassen van alles voorhanden is, is de voorliefde van geiten voor houtachtig voedsel (takken, boombast, struiken, houtige kruiden, bladeren) vooral in de lente heel duidelijk aanwezig. Die voorjaarsbehoefte aan hout zou kunnen komen door de zoete smaak van de sapstromen die in bomen en struiken op gang zijn gekomen. Het jonge hout voorziet de geiten in de lente ook in hun door rui en melkgift verhoogde vitaminen- en mineralenbehoefte. En ten slotte bieden bomen en struiken ook veel structuur en vezeligheid, als tegenhanger voor het suiker- en eiwitrijke maar structuurarme prille lentegras. Geef geiten dus juist in de voorjaarswei wat takken van bijvoorbeeld wilg, fruitboom, lijsterbes en hazelaar.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. 

Kruiden
Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden. Ze hebben een medicinale werking en ze kunnen heel goed dienen als aanvulling op het rantsoen. Geiten zullen echter kiezen wat ze lekker vinden en niet wat ze nodig hebben. Preventief moet van het aanbod van kruiden dan ook geen wonderen worden verwacht.
Lees meer in het artikel Kruiden voor de geit.

Omweiden
Geiten loslaten op een erg voedselrijke wei is niet zonder gevaar. Bij een plotselinge opname van een grote hoeveelheid krachtvoer of jong gras kunnen te veel onverteerde voedseldelen in de darm terecht komen, waardoor de bacterie Clostridium perfringens zich zodanig kan vermeerderen dat er gifstoffen vrijkomen die Het Bloed bij geiten veroorzaken. Deze ziekte heeft vaak een dodelijke afloop. De wei kan daarom het beste worden verdeeld in kleinere stukken, zodat de geiten niet teveel jong gras in een keer tot zich kunnen nemen.

Brood
Vooral op kinderboerderijen wordt aan geiten vaak en soms veel brood gevoerd. Brood is rijk aan energie en geiten worden er al gauw te dik van. Teveel brood kan pensverzuring veroorzaken.En leiden tot een disbalans tussen forsfor en calcium, in brood zit namelijk veel fosfor. Als de fosforkringloop in de war raakt kunnen er blaasstenen ontstaan. Pas dus maar op met het geven van brood aan geiten. Een boterham per dag, dat is meer dan genoeg.
Als je geiten samen met kippen houdt, zorg er dan voor dat de geiten niet van het kippenvoer kunnen eten. Ook dat is niet goed voor ze.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier