Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gedrag van geiten

Geiten zijn kuddedieren. De kleinst mogelijke geitenkudde telt twee dieren. Een geit alleen is bijna altijd ongelukkig en zal dat vaak laten blijken door luid gemekker .
Geiten zijn van oudsher gewend samen met de mens grote afstanden te overbruggen, vaak in gemengde kuddes met schapen en ezels. De zintuigen van de geit zijn goed ontwikkeld. Ze hebben een scherp gehoor, een uitstekend gezichtsvermogen, en een goed ontwikkelde reuk en smaak.
Geiten zijn zeer nieuwsgierig en onderzoekend. Ze klauteren en ze springen. Daarom is het goed als er in de geitenwei een paar objecten staan waar ze op kunnen klimmen en spelen. Voorbeelden van zelfgemaakte klimtoestellen en schuilgelegenheden voor geiten vind je hier.
Afrasteringen van de geitenwei moeten stevig zijn. Geiten zullen van alles proberen om er onderdoor of er overheen te gaan. Zeker als daarachter bomen en struiken staan.

Geiten kunnen net zo goed communiceren met mensen als paarden en honden. Oogcontact is daarbij belangrijk, zo is uit onderzoek gebleken. Als geiten een probleem hebben dat ze niet zelf kunnen oplossen, dan kijken ze hun verzorger aan. De onderzoekers namen deze reactie waar toen ze een experiment uitvoerden met een beloning, waarbij ze deze beloning uiteindelijk zo hadden verstopt dat de geiten er niet bij konden. De verzorger die met z'n gezicht naar de geiten toe stond, werd langer aangekeken dan de verzorger die met z'n rug naar de geiten stond gekeerd. Net als honden die om hulp vragen. De proef is een sterk bewijs dat de complexe communicatie tussen mens en dier in de loop ven de domesticatie van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren zich op dezelfde wijze heeft ontwikkeld.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier