Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kwartels

Kwartels

Kwartels staan al sinds lange tijd op het menu van de mensheid. De oude Egyptenaren vingen de vogels om ze op te eten. De Bijbel maakt in Exodus 16:13 gewag van kwartels die in grote zwermen kwamen aangevlogen. Het joodse volk voedde zich met deze dieren. En de oude Grieken en Romeinen hielden kwartels voor hanengevechten. Zo ook de Chinezen die de Coturnix japonica als huisdier beschouwden.
Deze kwartels uit het oude China komen sterk overeen met de Japanse kwartel, zoals wij die tegenwoordig kennen. De hedendaagse, in gevangenschap gehouden Japanse kwartel is iets groter, maar verder doet de vogel sterk denken aan de soort die in de elfde eeuw in Japan terecht kwam. De Japanners fokten de vogel voor de eieren - die een geneeskrachtige werking zouden hebben - en ook vanwege hun roep. Kwartels zingen niet, ze produceren een opvallend geluid, althans de mannetjes. ''Kwik-me-dit, kwik-me-dit'', zo bakenen ze hun territorium af. En de vrouwtjes roepen, wat eenvoudiger: ''priet, priet''.

Is de kwartel wereldwijd van oudsher een geliefd consumptiedier  - evenals z'n wilde verschijningsvorm, de trekvogel die broedt in Europa en Azië en die langdurig en veelvuldig is bejaagd - pas sinds het midden van de vorige eeuw wordt de vogel voor de hobby gehouden.  Vooral de Japanse kwartel is een gemakkelijk te houden vogelsoort, die zich snel overal thuis voelt.
De Japanse kwartels behoren tot de grondkwartels en leven, foerageren en broeden dus ook altijd op de grond. In het land van herkomst en grote delen van Azië zijn deze kwartels te vinden in agrarische gebieden, waar ze zich dankzij hun camouflagekleur goed kunnen verbergen in graan- en rijstvelden. Daar scharrelen ze hun kostje bij elkaar, bestaande uit zaden en insecten, en leggen de hennetjes hun eieren. Ook in gevangenschap bevinden deze kwartels zich bij voorkeur op de grond. Dat we hier met grondvogels te maken hebben, is ook te zien aan de poten: daaraan zitten verhoudingsgewijs grote tenen en nagels.

Tips

  • Omdat er nog al eens met kleurmutanten wordt gekruist (geel wildkleur, donker wildkleur bruin, wit of bont), is het van belang om zuivere fokdieren te kopen bij een goede fokker. De mannelijke nakomelingen willen in het voortplantingsseizoen nogal eens fel reageren naar hennen. Ook om deze reden is het goed meerdere hennen bij een haan te plaatsen, zodat hij zijn aandacht over de hennen moet verdelen. Goede en voldoende schuilgelegenheid geeft de hennen de mogelijkheid om zo nu en dan weg te kruipen.
  • De hanen roepen in de broedtijd vaak en hard, hoewel het geluid minder storend is dan dat van hanen van hoenderrassen. Al teveel geroep van geslachtsrijpe hanen in het broedseizoen is te voorkomen door ze niet alleen in een hok te plaatsen en ze gezelschap te geven van een hen. Hennen en hanen kunnen van elkaar worden gescheiden door gaas.
  • Houd kwartels niet samen met kippen. Kippen gedragen zich dominant over kwartels en jagen ze de stuipen op het lijf. Er is ook meer kans op ziekten. Bovendien hebben kippen en kwartels verschillend voer nodig – kippen moeten legkorrel krijgen en kwartels siervogelvoer - en dat is in een gezamenlijk hok of ren lastig te regelen. Kwartels kunnen wel goed samen met tropische vogels en duiven.

Terug naar:

Levende have heeft verschillende bouwtekeningen voor zelf te bouwen pluimveehokken beschikbaar. Ga naar Dierenverblijven

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier