Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kangoeroes

Wallaby kangoeroe

Kangoeroes mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer worden gehouden. Dat wil zeggen: kangoeroes die er al zijn, mogen blijven, maar er mogen er niet meer bij komen. Je kunt dan ook geen kangoeroe meer aanschaffen. (zie wiki over positieflijst)

Zolang er nog kangoeroes door particulieren worden gehouden, geeft Levende Have onderstaande informatie:

De kangoeroe is allesbehalve een knuffeldier. De houders van deze dieren zullen hun genegenheid op een andere manier moeten uitdrukken dan bijvoorbeeld voor hun poes of hond. Ze zijn stressgevoelig. Zodra er vreemden bij zijn, laten de kangoeroes zich amper bekijken. Ze houden gepaste afstand of verstoppen zich in de hoog begroeide gedeelten van de wei.

Kangoeroes eten gras, hooi, wilgentakken, mixen van granen en vitamines, wortelen, witlof, andijvie en appels en hebben per koppel minimaal 100 m2 weiland nodig, De mondslijmvliezen van kangoeroes zijn vrij kwetsbaar en ze kunnen dan ook last krijgen van kaakontsteking. Dit .is eenvoudig te voorkomen door geen scherp ruwvoer zoals stro, graankaf of droog brood te geven. Zacht roggestro is een geschikt stalstrooisel.
Van te hete zon houden ze niet en ze moeten dus altijd de beschikking hebben over schaduw. Het zijn echte schemerliefhebbers. Bij het vallen van de avond komen ze te voorschijn en worden ze actief. Dan eten ze ook het meest.

  • Kangoeroes zijn erg bang voor honden. Dat stamt uit de tijd in Australië: hun natuurlijke vijanden, de Dingo’s.
  • Kangoeroes kunnen sprongen maken van wel 7,5 meter hoog.
  • Het zijn rustige dieren en eigenlijk nooit agressief.
  • Het is mogelijk het mannetje te laten castreren, hoewel een dergelijke operatie vanwege de narcose nooit zonder risico is.
  • Als er iets met een kangoeroe moet gebeuren (transport, dierenartsbezoek) doe het dier dan in een grote zak. Zo'n zak maakt het dier rustig, vanwege de gelijkenis met de buidel.

Wallaby’s hebben vooral veel buitenruimte nodig, minimaal tweehonderd vierkante meter, met voldoende schuilgelegenheid en daaromheen een hek dat zeker twee meter hoog is. Op volle snelheid bewegen deze dieren zich immers voort met zo’n dertig kilometer per uur, afgelegd in sprongen van gemiddeld 5 meter. Een weitje van tien bij tien meter beperkt deze dieren dus ernstig in hun bewegingsvrijheid. In het land van herkomst – Australië - is het houden van wallaby’s als gezelschapsdier verboden (met uitzondering van de staten Victoria en South Australia waar een vergunning kan worden aangevraagd).

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier