Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Lama's

Lama

De lama is eeuwen geleden gedomesticeerd tot last- en trekdier in het Andesgebergte. De oorspronkelijke wilde dieren kwamen voor in een grotere (guanaco, voorouder van lama en alpaca) en een wat kleinere variant (vicogne of vicuña). De gedomesticeerde lama’s worden van oudsher gebruikt als last- en trekdier. Daarnaast bewijzen ze hun diensten in het landschapsonderhoud. Ook zijn het goede therapie-dieren. Sommige boeren zetten de lama in als bewaker van hun vee.

De lama heeft een schofthoogte van 1,50 meter en weegt zo’n 150 kilo. Met zijn dikke vacht is de lama goed bestand tegen de kou. In het regenachtige Nederlandse klimaat heeft hij wel een open stal nodig, een schuilhut. Lama’s hebben diverse kleuren: van koebont tot egaal wit of zwart, grijs, geelachtig, bruin en rood. Er zijn twee typen: het wollige type en het wat minder behaarde klassieke type. De wol is minder zacht en fijn dan die van de alpaca.

UBN
Wil je lama's gaan houden, vraag dan eerst een Uniek Bedrijfs Nummer (UBN) aan bij rvo.nl. Zo'n nummer heb je nodig voordat je je eerste dieren aanvoert. Zelfs al gaat het slechts om twee dieren. De overheid wil weten op welke plek er kameelachtigen worden gehouden. Deze registratieplicht geldt sinds 21 april 2021 en gaat uitsluitend om de locatie en niet om de individuele dieren. Je moet daarvan wel een eigen dieradministratie bijhouden.

Verzorging
Lama’s stellen geen hoge eisen stellen aan hun verzorging. Een weiland van duizend vierkante meter is voor twee lama’s voldoende, de afrastering moet ongeveer anderhalve meter hoog zijn. Ze eten gras en hooi en hebben een mineralenblok nodig. Verder zijn ze gek op twijgen en boomstammen.

Ze moeten jaarlijks of eens in de twee jaar worden geschoren en van sommige lama’s moeten de klauwen elk half jaar worden bijgewerkt. Geïmporteerde lama’s kunnen soms tuberculose onder de leden hebben, zeker als ze rechtstreeks uit Zuid-Amerika komen. Tuberculose is een zoönose, dat wil zeggen dat de ziekte over kan gaan op de mens. Speciale aandacht vragen de gevechtstanden van lama's. Die blijven ook bij volwassen dieren doorgroeien. Dat kan ze belemmeren bij het grazen. De punten kunnen met een staaldraadje onder verdoving worden afgezaagd door de dierenarts.

Verder moeten lama's geregeld ontwormd worden, minimaal twee keer per jaar, met Dectomax of Ivomec. Een injectie met dit middel kan ook een einde maken aan schurft. Verder moeten ze minimaal een keer per jaar worden ingeënt tegen de bacterieziekte clostridium. Bij een goede verzorging kan een lama een leeftijd van 25 tot 28 jaar bereiken.

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier