Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Paarden

Alles over voeding, gezondheid, gedrag en meer

Paarden

Alles over het houden van paarden

Nederlanders zijn gek op paarden en pony's. Ons land is het dichtstbevolkte paardenland van de wereld. Er wordt zelfs gesproken over de 'verpaarding' van het boerenlandschap. Naar schatting hebben we zo'n 500.000 recreatie- en sportpaarden rondlopen.
Die populariteit van paarden en pony's is niet zo vreemd. Het zijn echte mensenvrienden. Dat maakt ze geschikt voor allerlei doelen, van gezelschapsdier tot natuurgrazer en van trekdier tot topsportpaard.

Bij het houden van paarden en pony's komt echter heel wat kijken. Paarden hebben een paardenwei en een (schuil)stal nodig, en een menu dat op het ras en het te verrichten werk is afgestemd. De verzorging kost tijd en geld, en u moet alert zijn op gezondheidsproblemen. De dieren hebben bovendien het gezelschap van soortgenoten nodig om zich te kunnen uitleven in soorteigen groepsgedrag. En net als voor eigenaren van andere landbouwhuisdieren gelden ook voor paardenhouders allerlei wetten en regels.

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have wil kleinschalige paardenhouders en hobbyisten die overwegen paarden te gaan houden praktische informatie geven op allerlei gebied. Veel van deze informatie is ook terug te vinden in de glossy Paard & Welzijn, twaalf manieren om van je paard te houden

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste thema's. Via doorklikken kunt u steeds verder navigeren in het kennisnetwerk. Onderaan de afzonderlijke wiki's kunt u altijd weer terugkeren naar eerder bezochte wiki's.

Heb je zelf paarden en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Informatie per thema: