Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nandoes

Nandoe

De nandoe (Rhea americana) is een loopvogel afkomstig uit midden Zuid-Amerika. In hun oorsprongsgebied leven de nandoes op open vlakten met hier en daar struiken om te kunnen schuilen. Zij eten hoofdzakelijk plantaardig voedsel en ook wel insecten. Van alle loopvogels, zoals de struisvogel uit Afrika en de emoe uit Australië, wordt de nandoe het meest door particulieren gehouden.

Nandoes hebben als wildkleur een grijsbruine bevedering met een zwarte tekening aan de onderzijde van de hals en borst, en een vaalwitte buik. Er zijn als hobbydieren ook witte mutanten.

Mannetjes en vrouwtjes zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Maar het volwassen mannetje, de haan, heeft meer zwart onder aan de hals en borst dan het vrouwtje, de hen, en is wat groter en zwaarder. Wanneer opgericht, is een volwassen nandoe ongeveer 120-150 cm groot. Hij weegt zo’n 25 kg en is dus beduidend kleiner en lichter dan een struisvogel.

Zoals de naam al suggereert kunnen alle loopvogels, dus ook de nandoe, niet vliegen. Nandoes hebben wel vleugels, maar die zijn bijna niet ontwikkeld, met slappe veren waarmee niet voldoende lucht verplaatst kan worden om te vliegen. Zij hebben wel hele krachtige poten, met drie tenen, waarmee ze gedurende een korte tijd zelfs een snelheid kunnen behalen van wel 60 km per uur. Zij kunnen grote stappen en sprongen maken. Hun vleugels dienen dan voor het bewaren van hun evenwicht en helpen mee bij het maken van enorm snelle, haakse bochten.

Nandoes zijn sterke, niet veeleisende vogels, die bij goede verzorging en hygiëne niet snel ziek worden. In een beschermd milieu kan de nandoe wel 15-20 jaar oud worden.

In Nederland mogen nandoes als hobbydier gehouden worden en ze hoeven niet te worden geregistreerd.(1)
(1) Bron: Aviornis International Nederland

Meer informatie over nandoes:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier