Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Emoes

Emoe

De emoe is de grootste inheemse vogel van Australië, ruim twee meter hoog en tussen de 36 en 54 kilo zwaar. Ze zijn weliswaar niet zo snel als struisvogels, maar kunnen wel hard lopen: maximaal 50 kilometer per uur. Emoes hebben unieke, dubbele veren. Uit het vet van de emoe wordt olie gemaakt, vooral in trek bij de cosmetische industrie. De vetlaag bevindt zich op de rug van de vogel en vormt daar een natuurlijke bescherming tegen de extreme weersomstandigheden in het land van herkomst. De Aboriginals gebruikten de olie om wonden mee te verzorgen. De emoe heeft er de naam ‘’healing bird’’ aan te danken.

Emoes zouden wel eens populaire boerderijdieren kunnen worden. Zeker in tijden van crisis. Dankzij hun eieren, vlees, huid, veren en olie zijn het geschikte productiedieren. Anders dan struisvogels, die nog niet zo lang geleden hun intrede deden bij enkele Nederlandse boeren, is de emoe vooral een vriendelijk dier, onderdanig zelfs. Hoewel het niet meevalt een emoe te hanteren.
Emoes zijn geschikt als hobbydieren. Ze leggen prachtige eieren van zo’n vijfhonderd gram. De mooie, gave eischaal is gewild bij decorateurs. Zij maken gebruik van de bijzondere gelaagdheid van de emoe-eieren. De buitenkant is donkergroen, daaronder zit een lichte blauwgroene laag en daaronder weer een witte laag.

Wanneer de emoes goed worden verzorgd, vertonen ze weinig gezondheidsproblemen, althans niet meer dan gewone kippen. Ze kunnen dezelfde infecties oplopen als pluimvee, inclusief vogelgriep. Wel moet ermee rekening worden gehouden  dat een emoe de neiging heeft ziekte te verbergen. Eigenlijk is stress de grootste risicofactor. Maar die kan grotendeels worden vermeden door een goede omgang met deze vogels.

Vangen van een emoe
Het kan nodig zijn een emoe te vangen. Dat is geen kinderspel. Vraag een ervaren emoehouder om raad. Het is goed om onder zijn leiding zelf eerst een aantal keren te oefenen. Hoe vertrouwder men met de emoe is, hoe gemakkelijker het zal gaan. Maar toch blijft het een stressvolle gebeurtenis die het beste op een koel tijdstip van de dag kan plaatsvinden. Lukt het om ze in een donkere schuur te drijven – dat is op zich al lastig genoeg, maak daarom gebruik van hekken – dan is al veel gewonnen. Degene die de emoe moet vastpakken, zal zich goed moeten beschermen met stevige kleding. Benader de emoe van achteren, want deze vogels hebben de neiging om naar voren te schoppen. Door de armen stevig over de vleugels te leggen en de benen aan weerszijden van de poten te plaatsen, kan men een emoe enige tijd vasthouden. 

Het mannetje en het vrouwtje zijn uiterlijk bijna niet van elkaar te onderscheiden. Ze verschillen wel in gedrag: het mannetje is doorgaans vriendelijk en het vrouwtje nerveus. Het seksen van emoes levert onbetrouwbare resultaten op. Alleen met bloedtesten is het geslacht vast te stellen. (1)

(1) Vreemde vogels met bijzondere kwaliteiten, Levende Have april 2013

Gerelateerde onderwerpen:


Terug naar:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier