Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Verzorging van varkens

Verzorging van varkens

Een goede verzorging kan veel gezondheids- en welzijnsproblemen bij varkens voorkomen. Elke varkenshouder dient daarom zorg te dragen voor een goede

Verzorging van oren van varkens
Inspecteer regelmatig de oren van een varken. Ze kunnen dicht gaan zitten door modderproppen, die meestal vrij eenvoudig te verwijderen zijn. Ook kunnen varkens veel pijn of jeuk hebben van een strootje dat vastzit in het oor.
De oren kunnen worden schoongemaakt met een nat washandje of schoon lapje. Steek nooit wattenstokjes in de oren van varkens om ze schoon te maken! Alleen al de onverhoedse bewegingen die varkens nu eenmaal maken, kunnen voor grote schade zorgen.
In varkensoren kunnen oormijten zitten. Dat is te merken als het varken veel schudt met z’n kop. Oormijten zijn te bestrijden met een speciale oorzalf, verkrijgbaar bij de dierenarts.
De oormerken in varkensoren kunnen soms gezondheidsproblemen opleveren. Na het aanbrengen van een oormerk kan een ontsteking in de wond ontstaan. Met een ontstekingsremmer en een goede verzorging met ontsmettende middelen geneest het oor meestal weer snel. Oormerken zorgen ook nog al eens voor uitgescheurde oren, bijvoorbeeld wanneer een varken ergens achter blijft steken. De wond is dan relatief groot en pijnlijk. Zelf dokteren bij een uitgescheurd varkensoor is niet aan te bevelen.

Verzorging van ogen van varkens
Vooral varkens met een rimpelige huid, kunnen door vuil last krijgen van uitslag en ontstoken ogen. Er kunnen zelfs ernstige, slecht genezende wonden ontstaan. De rand van het ooglid kan ook naar binnen krullen waardoor irritatie ontstaat. Kijk je varkens geregeld even in de ogen en vraag de dierenarts eventueel om een zalfje als je een ontsteking vermoedt.  

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier