Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Huisvesting van varkens

stalletje voor je varkens

Varkens hebben ten eerste een droge en ruime stal nodig, met volop stro waar ze op kunnen rusten. De grootte van de stal is afhankelijk van de grootte van het varken. Daarnaast zou elk hobbymatig gehouden varken op zijn minst een uitloop naar buiten moeten hebben. Op een stenen uitloop kunnen de varkensklauwen op natuurlijke wijze afslijten.

boek over varkens

Als uitloop is een eigen varkenswei helemaal ideaal, vooral als de wei is opgedeeld in een verhard uitloopgedeelte en een onverhard gedeelte met een modderpoel. Rond deze uitloop moet wel een goede afrastering worden aangebracht. Een aangrenzende sloot is niet voldoende (zie Zwemmende varkens ). 
Varkens zijn zindelijke dieren. Ze zullen hun verblijf niet bevuilen; ze doen hun behoefte het liefst buiten op een aparte mestplaats. Als je hobbymatig varkens houdt (maximaal 4) dan hoef je je niet te houden aan mestregels. Je kunt wel de mest geregeld uit de varkenswei verwijderen en naar de composthoop afvoeren. Eventueel afdekken. Het is vaak de urine die stinkt.

Meer over huisvesting:

Zelf een stal voor je varkens timmeren? Levende Have heeft verschillende bouwtekeningen beschikbaar.

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier