Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeding van varkens

Voeding van varkens

Varkens zijn ominivoren. Ze eten alles, net als de mens. Je ziet het aan hun gebit. Omnivoren hebben knobbelkiezen en hoektanden, die dienen voor het afbijten van voedsel. Bij sommige omnivoren, zoals varkens, kunnen de hoektanden groot en scherp zijn. Ze kunnen er prooien mee doden en zichzelf verdedigen.

Wilde zwijnen eten veel en gevarieerd. Het gedomesticeerde varken doe je dan ook een plezier met een veelzijdig voedselaanbod. Als ze de kans krijgen en met niet teveel soortgenoten aan dezelfde trog staan, nuttigen ze hun maaltijd langzaam en met smaak. Dat hun reukvermogen zeer goed is ontwikkeld, hangt daarmee samen. Van alle dieren waarvan tot nu toe het genoom in kaart is gebracht heeft het varken het grootste aantal actieve genen voor het herkennen van geuren.

Pas echt leuk wordt het voor een varken als het een stuk grond heeft waar het zijn neus in kan steken. Ze zijn het gewend om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen. De wroetschijf van het varken is gevoelig, maar ook sterk.

(advertentie)

Anymal


Voer voor hobbyvarkens
Varkens die weinig bewegen, worden al gauw te dik. Dat kan allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Om ze goed te kunnen voeren, moet het gewicht van het varken worden vastgesteld. De ideale conditie voor een varken is als je de ribben kan voelen, maar niet kan zien.

Brood is voor varkens een echte dikmaker. Zeugenbrokken voor minivarkens zijn om dezelfde reden eveneens af te raden. In gewoon varkensvoer zitten makkelijk verteerbare koolhydraten en daar krijgen dit soort dieren vrij snel dunne mest van (kijk maar bij de varkensbedrijven, daar is de mest eigenlijk altijd aan de dunne kant).

Daarom is er speciaal voer voor hobbyvarkens ontwikkeld, dat meer ruwe vezel bevat, een lager vetgehalte en een lager eiwitgehalte dan het standaard varkensvoer. Varkenshouders kunnen ook hun eigen mix maken van 'gewoon' varkensvoer, met daarnaast gerst (geen andere granen) en groenvoer. Maar dan moet je wel goed weten of het voer dat je zelf samenstelt voldoende voedingstoffen (eiwitten, vitaminen, mineralen etc.) bevat.

(Advertentie)

hobbyfaring

Door varkens weinig te eten te geven, worden ze weliswaar niet snel te dik, maar ze kunnen daardoor wel te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, een onverzadigd gevoel hebben of gedragsafwijkingen ontwikkelen omdat ze te weinig te doen hebben. Het rantsoen aanvullen met Ruwvoer voor varkens is daarom aan te bevelen. Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens.

Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid.
Geef varkens gerust fruit, maar slechts heel af en toe en erg weinig. Let erop dat de kwaliteit zo is dat u het zelf ook zou durven op te eten.

Varkens kunnen grote hoeveelheden water verstouwen. Zorg daarom dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

Meer over voeding van varkens:

Voedingsadviezen:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier