Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Voeding van varkens

Voeding van varkens

Voeren doe je met je ogen. Dat geldt voor alle landbouwhuisdieren, maar in het bijzonder voor varkens. Ze worden gauw te dik, en dat kan allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Om ze goed te kunnen voeren, moet het gewicht van het varken worden vastgesteld. De ideale conditie voor een varken is als je de ribben kan voelen, maar niet kan zien.

Brood is voor varkens een echte dikmaker. Zeugenbrokken voor minivarkens zijn om dezelfde reden eveneens af te raden. In gewoon varkensvoer zitten makkelijk verteerbare koolhydraten en daar krijgen dit soort dieren vrij snel dunne mest van (kijk maar bij de varkensbedrijven, daar is de mest eigenlijk altijd aan de dunne kant). Daarom is er speciaal voer voor hobbyvarkens ontwikkeld, dat meer ruwe vezel bevat, een lager vetgehalte en een lager eiwitgehalte dan het standaard varkensvoer. Varkenshouders kunnen ook hun eigen mix maken van 'gewoon' varkensvoer, met daarnaast gerst (geen andere granen) en groenvoer.


(Advertentie)
hobbyfaring

Door varkens weinig te eten te geven, worden ze weliswaar niet snel te dik, maar ze kunnen daardoor wel te weinig voedingsstoffen binnen krijgen, een onverzadigd gevoel hebben of gedragsafwijkingen ontwikkelen omdat ze te weinig te doen hebben. Het rantsoen aanvullen met Ruwvoer voor varkens is daarom aan te bevelen. Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens.

Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden. Dat geldt ook voor allerlei zoetigheid.
Geef varkens gerust fruit, maar slechts heel af en toe en erg weinig. Let erop dat de kwaliteit zo is dat u het zelf ook zou durven op te eten.

Varkens kunnen grote hoeveelheden water verstouwen. Zorg daarom dat er altijd voldoende water beschikbaar is.

Meer over voeding van varkens:

Voedingsadviezen:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier