Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gedrag van varkens

boek over varkens

Ze zeggen wel eens: zo lui als een varken. Dat blijkt nog te kloppen ook. Een varken ligt maar liefst tachtig procent van de tijd niets te doen. Wageningen Universiteit heeft het onderzocht en kwam tot de conclusie dat een varken veel wil rusten, liefst in het gezelschap van andere varkens. Want een varken alleen: dat kan absoluut niet.

Het onderzoek naar de biologie en het natuurlijke gedrag van varkens leverde een lijst met tien behoeften op. Behalve rust en niet alleen zijn, wil een varken onbeperkt kunnen eten en drinken (daaraan besteden ze overigens maar twintig minuten verdeeld over de dag). Zo’n vier uur per dag wil het varken samen met soortgenoten de omgeving verkennen, spelen en wroeten. Voor mesten en urineren wil het varken een aparte plek. Ook willen varkens een veilige omgeving waar het niet te warm en niet te koud is, ze willen zichzelf kunnen verzorgen (modderbad), niet ziek zijn en voldoende beweging hebben.  

Varkens zijn sociale en gevoelige dieren. Ze kennen en herkennen 26 verschillende geluiden waarmee ze boodschappen en stemmingen weergeven. Ergernis, tegenzin, welbehagen, honger, woede, pijn - een varken drukt het allemaal uit. Ze nemen ook emoties van elkaar over. Deze vorm van empathie is van invloed op hun welzijn. Wanneer varkens gelukkige varkens horen, dan spelen ze vaker, zo is uit onderzoek gebleken. Horen ze ongelukkige varkens, dan poepen ze vaker.

Varkens zijn intelligentie dieren die goed kunnen leren. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze met hun snuit een joystick kunnen bedienen en daarmee een handeling verrichten die onderdeel is van een videospelletje. Ondanks hun beperkte gezichtsvermogen en geringe behendigheid zijn ze in staat via de joystick een cursor te laten bewegen. Ze begrepen de opdracht en konden die uitvoeren.
Twee Amerikaanse onderzoekers - Candace Croney, gespecialiseerd in dierengedrag en Sarah Boysen, expert op het gebied van cognitie bij chimpansees - deden een experiment met vier varkens: twee minivarkens en twee Yorkshire varkens. De joystick moesten ze bedienen met hun snuit.Als ''bijvangst'' van het onderzoek, dat zich vooral richtte op het leervermogen van de varkens, ontdekten ze onderzoekers dat niet alleen voedsel werkt als beloning. Ook het contact met de onderzoekers bleek voor de varkens een motivatie om aan het onderzoek mee te doen.

Varkens kunnen de groei, maar ook de gezondheid en het welzijn van hun groepsgenoten beïnvloeden via hun emotionele reacties. Dit houdt in dat varkens gevoelig zijn voor de stress van hun groepsgenoten, maar dat ze ook positief beïnvloed kunnen worden. Varkens zijn empathische wezens.

Lees meer over de behoeften van het varken in het artikel Kun je minivarkens ook in huis houden?

Heb je zelf varkens en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Soorten varkensgedrag:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95
Bestellen? Klik hier

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier