Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gedrag van varkens

boek over varkens

Het onderzoek naar de biologie en het natuurlijke gedrag van varkens levert al gauw een lijst met tien behoeften op. Behalve rust en niet alleen zijn, wil een varken onbeperkt kunnen eten en drinken (daaraan besteden ze overigens maar twintig minuten verdeeld over de dag). Zo’n vier uur per dag wil het varken samen met soortgenoten de omgeving verkennen, spelen en wroeten. Voor mesten en urineren wil het varken een aparte plek. Ook willen varkens een veilige omgeving waar het niet te warm en niet te koud is, ze willen zichzelf kunnen verzorgen (modderbad) en voldoende bewegen.  

Varkens zijn sociale en gevoelige dieren. Ze kennen en herkennen 26 verschillende geluiden waarmee ze boodschappen en stemmingen weergeven. Ergernis, tegenzin, welbehagen, honger, woede, pijn - een varken drukt het allemaal uit. Ze nemen ook emoties van elkaar over. Deze vorm van empathie is van invloed op hun welzijn. Wanneer varkens gelukkige varkens horen, dan spelen ze vaker, zo is uit onderzoek gebleken. Horen ze ongelukkige varkens, dan poepen ze vaker.

Varkens zijn intelligentie dieren die goed kunnen leren.Twee Amerikaanse onderzoekers - Candace Croney, gespecialiseerd in dierengedrag en Sarah Boysen, expert op het gebied van cognitie bij chimpansees - deden een experiment met vier varkens: twee minivarkens en twee Yorkshire varkens. De joystick moesten ze bedienen met hun snuit. Als ''bijvangst'' van het onderzoek, dat zich vooral richtte op het leervermogen van de varkens, ontdekten ze onderzoekers dat niet alleen voedsel werkt als beloning. Ook het contact met de onderzoekers bleek voor de varkens een motivatie om aan het onderzoek mee te doen.

Varkens kunnen de groei, maar ook de gezondheid en het welzijn van hun groepsgenoten beïnvloeden via hun emotionele reacties. Dit houdt in dat varkens gevoelig zijn voor de stress van hun groepsgenoten, maar dat ze ook positief beïnvloed kunnen worden. Varkens zijn empathische wezens.

Lees meer over de behoeften van het varken in het artikel Kun je minivarkens ook in huis houden?

Soorten varkensgedrag:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier