Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gedrag van varkens

boek over varkens

Ze zeggen wel eens: zo lui als een varken. Dat blijkt nog te kloppen ook. Een varken ligt maar liefst tachtig procent van de tijd niets te doen. Wageningen Universiteit heeft het onderzocht en kwam tot de conclusie dat een varken veel wil rusten, liefst in het gezelschap van andere varkens. Want een varken alleen: dat kan absoluut niet.

Het onderzoek naar de biologie en het natuurlijke gedrag van varkens leverde een lijst met tien behoeften op. Behalve rust en niet alleen zijn, wil een varken onbeperkt kunnen eten en drinken (daaraan besteden ze overigens maar twintig minuten verdeeld over de dag). Zo’n vier uur per dag wil het varken samen met soortgenoten de omgeving verkennen, spelen en wroeten. Voor mesten en urineren wil het varken een aparte plek. Ook willen varkens een veilige omgeving waar het niet te warm en niet te koud is, ze willen zichzelf kunnen verzorgen (modderbad), niet ziek zijn en voldoende beweging hebben.  

Varkens zijn sociale en gevoelige dieren. Ze kennen en herkennen 26 verschillende geluiden waarmee ze boodschappen en stemmingen weergeven. Ergernis, tegenzin, welbehagen, honger, woede, pijn - een varken drukt het allemaal uit.

Lees meer over de behoeften van het varken in het artikel Kun je minivarkens ook in huis houden?
 

Heb je zelf varkens en heb je hier een vraag over? Stel ze in de vraagbaak

Soorten varkensgedrag:

Gerelateerde onderwerpen:

Terug naar:

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier